Campina BOER en LAND kaas lekkerste én duurzaamste kaas van Nederland

26 november 2014

Campina BOER en LAND kaas van FrieslandCampina is de lekkerste én duurzaamste kaas van Nederland. Dit blijkt uit de eerste Nationale Kaastest van Natuur & Milieu, in samenwerking met Questionmark. Milner, eveneens FrieslandCampina, scoorde een derde plek. De kazen werden beoordeeld op een combinatie van smaak en milieubelasting. Een smaakpanel bestaande uit foodbloggers beoordeelde Milner als lekkerste.

Samen met onderzoeksbureau Questionmark onderzocht Natuur & Milieu zeven veel verkochte belegen kazen. Questionmark onderzocht de milieubelasting per kaas met de LCA-methode: een methode om de hele productieketen in kaart te brengen, van de productie van grondstoffen tot en met het weggooien van afvalstoffen. Ook kreeg elke kaas een score voor dierenwelzijn. Op basis hiervan ontstond de top-3 duurzaamste kazen met op de eerste plaats Campina BOER en LAND. Een professioneel smaakpanel bestaande uit foodbloggers testte alle kazen vervolgens blind op smaak, structuur, zoutheid en bite. Dit leverde een top-3 van lekkerste kazen op met Milner op de eerste plaats en BOER en LAND op een derde plaats.

Duurzaamheid en kwaliteit
Bas van den Berg, managing director FrieslandCampina Branded Netherlands/Belgium: “We zijn ontzettend trots op deze hoge score voor zowel Campina BOER en LAND en Milner op smaak en duurzaamheid. Onze ledenmelkveehouders en onze kaasmakers hebben met deze zuivelproducten een geweldige prestatie geleverd. Deze uitslag geeft aan dat duurzaamheid en kwaliteit hand in hand gaan.”  

Natuur & Milieu heeft de uitslagen voor smaak en duurzaamheid gecombineerd in een top-3 lekkerste én duurzaamste kazen.  De winnaar, Campina BOER en LAND, heeft een 15 procent lagere milieuvoetafdruk dan reguliere kazen en krijgt een 9 voor dierenwelzijn. Deze kaas is volgens Natuur & Milieu dus beter voor mens, dier en milieu.