Er wordt weer kaas geproduceerd bij FrieslandCampina in Gerkesklooster

4 september 2014

Bij FrieslandCampina in Gerkesklooster is weer kaas geproduceerd. Na het uitbreken van de brand in de kaasopslaghal op 29 juli is alles op alles gezet om zo snel mogelijk weer kaas te produceren.

De kaasmakerij was intact gebleven maar had wel forse rookschade opgelopen. Hierdoor moest er een nieuw plafond geplaatst worden en zijn alle machines, kaasvaten en muren volledig gereinigd. Het pekellokaal was deels verwoest door de brand. Op dit moment is de helft van het pekellokaal weer bruikbaar. Het pekelbad is de afgelopen dagen voorzien van 1 miljoen liter pekelwater afkomstig van andere FrieslandCampina-kaasproductielocaties. Aan het herstel van de andere helft wordt nog gewerkt. In januari zal dat deel naar verwachting weer in gebruik genomen worden.

Woensdag 3 september is er voor de eerste keer na de brand weer kaas geproduceerd. Het is de bedoeling dat de locatie vanaf januari 2015 weer het oorspronkelijke volume van ruim 50.000.000 kilo kaas produceert.

De kaas wordt nu op het terrein opgeslagen in een opslaghal die niet door de brand is aangetast. Hier blijft de kaas vijftien dagen en rijpt daarna verder op andere locaties.

De 175 medewerkers in Gerkesklooster hebben een belangrijke rol gespeeld in het zo snel mogelijk hervatten van de productie. In speciale teams is samen met externe bedrijven gericht gewerkt aan het herstel.

De Valess-productie is al eerder op 15 augustus hervat en melkpoederproductie op 23 augustus.