Green Team aan de slag met FrieslandCampina DMV

3 september 2014

The Green Quest bij FrieslandCampina DMV in Veghel is zaterdag 30 augustus officieel van start gegaan. The Green Quest is een zoektocht naar oplossingen voor bedrijven om groener en duurzamer te ondernemen. Externe duurzaamheidsexperts en medewerkers van FrieslandCampina brainstormden samen over duurzaamheid in het bedrijf.

Tijdens een inspirerende dag maakte een team van externe duurzaamheidsexperts kennis met Herman Sips (managing director DMV Veghel), Bob Bont (director supply chain DMV Veghel) en Frank van Ooijen (director Sustainability & Corporate Communication) en hun ambities op het gebied van duurzaamheid. In twee rondes brainstormden zij over duurzame ideeën voor de Veghelse FrieslandCampina-vestiging, ook met inbreng van medewerkers. Ideeën die naar voren kwamen gingen o.a. over de efficiency van de productieketen, hergebruik van water, het delen van best practices, interne crowdfunding en het optimaal benutten van eiwitten.

Vrijdag 29 augustus is de uitbreiding van de productielocatie in Veghel officieel geopend. De capaciteit van de productielocatie is uitgebreid met een melkontvangst en een ontromingsinstallatie voor boerderijmelk, waardoor er veel verse melk ontvangen kan worden. De Green Team leden kregen een rondleiding op de nieuwe productielocatie.

Doelstellingen
FrieslandCampina heeft klimaatneutrale groei als doelstelling en focust op energie-efficiency, CO2-reductie en gebruik van duurzame energie. De productielocatie in Veghel heeft twee concrete duurzaamheidsdoelstellingen geformuleerd voor het jaar 2020:

  • Het bedrijf wil het gebruik van energie, water en afvalwater per kilo product met zeker 25 procent verminderd hebben ten opzichte van het jaar 2010. 
  • En het bedrijf wil dat in 2020 een aandeel van 10 procent van de omzet komt uit duurzame proposities om klanten te helpen hun duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren.

Crowd sourcing
Het Green Team juicht de ambities van FrieslandCampina toe. Toch dagen de experts de onderneming uit om verder te gaan dan alleen deze twee doelstellingen. Iedereen met goede ideeën kan een bijdrage leveren. Er zijn al aardige suggesties binnengekomen en dat mogen er nog veel meer worden! Je kunt meedoen door suggesties te twitteren met #thegreenquest, ideeën te mailen naar thegreenquest@fd.nl of je ideeën te delen via Yammer. De eigenaar van het beste idee krijgt de gelegenheid het idee aan het Green Team te presenteren en krijgt een eervolle vermelding op de site. Insturen kan tot 22 september 2014.

Over The Green Quest
The Green Quest is een initiatief van Het Financieele Dagblad en BNR Nieuwsradio in samenwerking met Sita, Cofely en GDF Suez Energie Nederland. Het Green Team van duurzaamheidsexperts bestaat uit duurzaam ondernemer Maurits Groen, politica Marieke van de Werf, duurzaamheidsexpert Jan Paul van Soest, architect en conceptueel denker Thomas Rau, duurzaam ondernemer Ruud Koornstra en hoofdredacteur duurzaambedrijfsleven.nl Mark Beumer. FrieslandCampina DMV Veghel is dit jaar één van de deelnemers, naast ABN AMRO en VanderLande Industries B.V.

Meer informatie over The Green Quest is te vinden op www.thegreenquest.nl.

Klik op de afbeelding voor een grote versie.