FrieslandCampina Romania concentreert kaasproductie in Baciu

23 mei 2014

FrieslandCampina Romania heeft vandaag aangekondigd dat de kaasproductie in Baciu wordt geconcentreerd. Dat betekent dat de kaasproductie in Carei en de kaasverpakkingsactiviteiten in Targu Mures in januari 2015 naar Baciu worden verplaatst. FrieslandCampina Romania is vanwege moeilijke marktomstandigheden, met name ontoereikende consumentenbestedingen, genoodzaakt deze maatregelen te treffen. Verplaatsing van de kaasproductie stelt het bedrijf in staat de efficiency en de prestaties nu én in de toekomst te verbeteren. De besparingen die de herstructurering oplevert, worden geïnvesteerd in het merk Napolact en in technologie en productinnovatie.

FrieslandCampina Romania past de bedrijfsvoering aan de huidige marktomstandig-heden aan, om ook op de lange termijn een bestendige aanwezigheid op de lokale markt te kunnen waarborgen. De afgelopen vijf jaar is de consumptie van zuivelproducten in Roemenië met meer dan zes procent per jaar gedaald. Hierdoor waren alle fabrieken genoodzaakt met een onderbezette productiecapaciteit te opereren. De concentratie van de kaasproductie in één locatie helpt FrieslandCampina om de prestaties te verbeteren.

Jan Willem Kivits, Managing Director FrieslandCampina Romania: “Dit besluit is niet van de ene op de andere dag genomen en we hebben hierbij serieus aandacht besteed aan de rechten van de medewerkers. Daarom ligt onze eerste prioriteit bij de zorg voor onze mensen. Onze aandacht is erop gericht om aan alle betrokkenen bij dit proces onze volledige steun te geven.”

Naar verwachting is het consolidatieproces in januari 2015 afgerond. Er werken momenteel zo’n 130 mensen in Carei. Zij krijgen allemaal volledige ondersteuning volgens de voorwaarden die in de collectieve arbeidsovereenkomst zijn vastgelegd. Daarin is een sociaal plan opgenomen, evenals ondersteuning bij het vinden van een nieuw loopbaanperspectief.

“De consolidatie van onze kaasactiviteiten vormt een onderdeel van onze routekaart voor Roemenië. Die is gericht op een fundamentele verbetering van onze prestaties, aangezien de huidige productiecapaciteit niet langer te handhaven is. Op dit moment draait onze fabriek in Carei op minder dan dertig procent van haar capaciteit. Deze aanpassing vormt niet alleen een noodzakelijke stap om de uitdagingen waarvoor de markt ons stelt onder ogen te zien. Zo kunnen we ook onze lokale merken behouden en daarin blijven investeren. En bovenal kunnen we zo de continuïteit van het bedrijf waarborgen,” aldus Kivits.

De consolidatie is met name gericht op verbetering van de efficiency, zodat FrieslandCampina kan blijven investeren in technologie en in het Napolact-merk. Dit merk biedt een volledig assortiment ambachtelijke zuivelproducten van hoge kwaliteit, geheel conform de tradities van de Ardeal-regio.