Transport twee nieuwe indampers voor FrieslandCampina in Borculo

21 maart 2014

In de nacht van donderdag op vrijdag 20-21 maart 2014 zijn twee indampers over de weg naar de productielocatie van FrieslandCampina Domo in Borculo vervoerd. Het speciale wegtransport bevatte een combinatie van 45 meter lang. Het transport is enkele dagen geleden vanuit het oosten van Duitsland vertrokken. Om overlast voor andere weggebruikers tot een minimum te beperken, was de aankomst in Borculo in de nachtelijke uren.

Uitbreiding fabriek Borculo
De indampers zijn bestemd voor de uitbreiding van de bestaande fabriek in Borculo. Een indamper onttrekt vocht aan vloeibare productstromen door middel van verdamping. De grootste indamper is, eenmaal geïnstalleerd, ongeveer 24 meter hoog met een diameter van 4 meter.

Mobiele kraan
Om de indampers in de nieuwbouw te kunnen plaatsen, wordt een grote mobiele kraan ingezet. Vrijdag 21 maart zullen deze indampers in de loop van de dag op hun fundering/fundament gehesen worden. Het gewicht van het zwaarste in te hijsen onderdeel is ongeveer 70.000 kg.

Investeringen FrieslandCampina
FrieslandCampina investeert ongeveer 41 miljoen euro in uitbreiding van de bestaande productielocatie in Borculo. Het gaat om de uitbreiding van de productie van een waardevol ingrediënt voor kindervoeding, namelijk Vivinal® GOS. Dit is een ingrediënt gemaakt uit melk en is rijk aan voedingsvezels. Tegelijkertijd bouwt FrieslandCampina in Borculo een nieuwe melkpoederfabriek. De investering hiervoor bedraagt 135 miljoen euro. Deze uitbreiding is nodig om de verwachte toename van de hoeveelheid melk vanaf 2015 te kunnen verwerken. Op de langere termijn zal in deze nieuwe productielocatie naast melkpoeder ook kindervoeding geproduceerd gaan worden.


Een indamper wordt op zijn plaats gehesen