Bouw fabriek voor productie pyrolyse olie begonnen

18 februari 2014

Op het terrein van AkzoNobel in Hengelo is de bouw van de pyrolysefabriek (olie uit hout) begonnen. De fabriek is eind 2014 gereed en wordt vervolgens geleidelijk in bedrijf genomen.

FrieslandCampina heeft een meerjarig contract getekend voor de afname van pyrolyse-olie. Onze productielocatie in Borculo zal deze olie gaan gebruiken om daarmee jaarlijks zo’n 10 miljoen kubieke meter aardgas te vervangen. Met de keuze voor deze brandstof groeit het aandeel duurzame energie en vermindert de CO2-uitstoot voor de locatie Borculo met 15%. Het gebruik van duurzame energie past bij de duurzaamheidsdoelen zoals geformuleerd in route2020.

De volle productiecapaciteit van de pyrolysefabriek bedraagt ruim 20 miljoen liter pyrolyse-olie per jaar. Deze hoeveelheid duurzame olie vervangt ruim 12 miljoen kubieke meter aardgas. Dit komt overeen met het jaarlijkse aardgasverbruik van 8.000 huishoudens en een jaarlijkse CO2-besparing van ruim 20.000 ton. Bijkomend effect is dat voor ongeveer 100 mensjaren werk wordt gecreëerd in Overijssel. Met het ontwerpen en bouwen van de pyrolysefabriek is circa 19 miljoen euro gemoeid.