FrieslandCampina Indonesië steunt Dairy Village Programme

22 november 2013

Koninklijke FrieslandCampina heeft vandaag een samenwerkingsovereenkomst getekend met PT Perkebunan Nusantara VIII en Koperasi Peternak Sapi Bandung Utara (KPSBU) Lembang voor het verlenen van steun aan het Dairy Village Programme. Het programma is erop gericht de Indonesische overheid te helpen de nationale productie van verse melk in de periode tot 2025 met 50 procent te verhogen en zo het land zelfvoorzienend te maken in verse melk. De officiële ondertekening vond plaats op de productielocatie van FrieslandCampina in Ciracas in aanwezigheid van Sharon Dijksma, Staatssecretaris van Economische Zaken, en haar Indonesische collega Dahlan Iskan, de Indonesische minister van staatsbedrijven.

Twee speerpunten
Het Dairy Village Programme richt zich op het aanpakken van twee knelpunten: de beperkte beschikbaarheid van landbouwgrond en beperkte investeringsmogelijkheden. Door de beperkte beschikbaarheid van landbouwgrond kunnen kleine boeren hun bedrijf niet uitbreiden en is het voor beginnende melkveehouders niet mogelijk om te starten, omdat het aanbod van veevoer en de productieopbrengst te gering zijn. Bovendien maken de kleine omvang van boerderijen en de beperkte arbeids- en investeringskansen het voor kleine boeren moeilijk om een lening te krijgen. Deze problemen kunnen worden verholpen door kleine boeren toegang te geven tot genoeg landbouwgrond en ze te steunen bij het opzetten van strategische samenwerkingsverbanden met andere boeren, zodat ze toegang tot financiering kunnen krijgen en kunnen investeren in huisvesting en mechanisatie.

Faciliteit Duurzaam Ondernemen en Voedselzekerheid
Het Dairy Village Programme wordt ondersteund door de Faciliteit Duurzaam Ondernemen en Voedselzekerheid (FDOV) van de Nederlandse Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en is een samenwerkingsverband tussen Koninklijke FrieslandCampina en haar dochteronderneming Frisian Flag Indonesia, KPBS Pangalengan, KPSBU Lembang, The Friesian, DLO/Wageningen Universiteit en Agriterra. De FDOV is in juli 2013 gestart in Lembang en helpt ruim 10.000 lokale melkveehouders hun dagelijkse zuivelproductie te verbeteren, zowel wat betreft kwantiteit als kwaliteit.