FrieslandCampina investeert in vernieuwing en sluit twee vestigingen

31 oktober 2013

Zuivelonderneming FrieslandCampina heeft in lijn met haar strategie route2020 de laatste drie jaar ongeveer 600 miljoen euro geïnvesteerd in de uitbreiding van de productiecapaciteit in Nederland voor met name kindervoeding en ingrediënten. Dit heeft tot een toename van meer dan 350 arbeidsplaatsen geleid sinds 2011. Om te voldoen aan de groeidoelstellingen van de onderneming en om de efficiency te verhogen binnen Europa, waar de markt onder druk staat, is FrieslandCampina voornemens in Nederland de productie en distributie voor verse zuivelproducten, zoals melk, yoghurts en desserts te herstructureren. De onderneming gaat het aantal producten en verpakkingssoorten reduceren en tevens de bezettingsgraad van haar productielocaties optimaliseren door het concentreren van productiecapaciteit. Als gevolg daarvan zullen de locaties in Eindhoven en Woerden sluiten. Per saldo vervallen bij deze herstructurering 174 arbeidsplaatsen. Tegelijkertijd werkt FrieslandCampina aan het versterken van haar merkposities door het versnellen van innovaties.

Cees ’t Hart, CEO Koninklijke FrieslandCampina: “We liggen voor op schema met het realiseren van onze strategie route2020 door de goede ontwikkelingen in Azië en door de verkoop van ingrediënten voor de voedingsmiddelenindustrie. Daarin investeren we volop. In een aantal Europese landen staan door achterblijvende consumentenbestedingen de marges van een aantal van onze merkproducten onder druk. Het verbeteren van de efficiency en het versnellen van de innovatie van merkproducten staan dan ook centraal in onze aanpak in Europa. Eerder dit jaar zijn we daarmee al gestart in Duitsland en Hongarije.”

De productie van verse zuivel van de vestiging van FrieslandCampina in Eindhoven, waar 142 personen werken, wordt medio 2015 overgeheveld naar FrieslandCampina- productielocaties in Rotterdam en Maasdam. De distributieactiviteit van verse zuivel in Woerden (58 personen) wordt medio 2015 verplaatst naar Maasdam. In Maasdam vervallen in de loop van 2015 in de productie vijftien arbeidsplaatsen en in de distributie achttien. In Limmen en Drachten vervallen acht arbeidsplaatsen en in Rotterdam vijf. In het nieuw te bouwen distributiecentrum in Maasdam ontstaan 72 nieuwe arbeidsplaatsen.

Bas van den Berg, managing director FrieslandCampina Branded Netherlands/Belgium: “Wij willen de kosten verlagen en tegelijkertijd investeren in onze merken voor de Europese thuismarkt. Helaas heeft dit voornemen gevolgen voor een aantal van onze medewerkers. We zien het als onze verantwoordelijkheid hen te ondersteunen bij het zoeken naar een nieuwe functie binnen of buiten FrieslandCampina.”

FrieslandCampina zal extra investeren in consumentenmerken als gevolg van de veranderende consumentenbehoeften. Dit doet zij door innovatie, nieuwe technologieën in productie, een geautomatiseerd distributiecentrum en innovatieve verpakkingen.

Gevolgen medewerkers
Op 31 oktober zijn de medewerkers op de betrokken locaties geïnformeerd over de plannen.