FrieslandCampina Innovation Centre beoordeeld als zeer duurzaam

18 oktober 2013

Het gloednieuwe FrieslandCampina Innovation Centre in Wageningen heeft vandaag een 3 sterren BREEAM®-NL Nieuwbouw Oplevercertificaat behaald. De 3 sterren staan voor ‘very good’. Het gebouw is daarmee zeer duurzaam. Gerard Menting, Directeur Corporate Real Estate van FrieslandCampina en Jan de Ruijter, Projectdirecteur van Hurks vastgoedontwikkeling ontvingen het certificaat uit handen van Stefan van Uffelen, directeur van de Dutch Green Building Council.

De toepassing van de duurzaamheidsaspecten in het gebouw dat op woensdag 16 oktober officieel in gebruik is genomen, is in nauwe samenspraak tussen FrieslandCampina, Hurks en Ingenieursbureau Arcadis gerealiseerd. In de nieuwbouw zijn innovatieve energieconcepten toegepast, zoals onder andere warmte-koudeopslag, photovoltaïsche cellen en een duurzaam klimaatsysteem. Ook wordt duurzame energie gebruikt met biogas van aangesloten melkveehouderijbedrijven via een certificatensysteem.

Gerard Menting van FrieslandCampina: “FrieslandCampina stelt hoge eisen als het gaat om duurzaamheid. Hurks en ontwerpers hebben tijdens het ontwerpproces rekening gehouden met onze specifieke gebruikerswensen op het gebied van duurzaamheid. Zo zijn, naast het feit dat het gebouw duurzaam is gebouwd, er talloze voorzieningen aanwezig die de gebruikers aanzetten tot duurzaam gedrag. Er zijn oplaadpunten voor elektrische auto’s gerealiseerd en het gebouw is goed bereikbaar per fiets en met het openbaar vervoer.”

Jan de Ruijter van Hurks vastgoedontwikkeling: “Hurks kiest voor een integrale benadering van duurzaamheid bij haar projecten. Energiebesparing, verantwoord materiaalgebruik en toekomstbestendigheid spelen een centrale rol en is ook in het vernieuwende gebouw- en energieconcept van het FrieslandCampina Innovation Centre met succes toegepast.”

Stefan van Uffelen van de Dutch Green Building Council: “Het FrieslandCampina Innovation Centre is een bijzonder project, omdat dit het eerste opgeleverde gebouw is dat met een BREEAM®-NL maatwerktraject is beoordeeld. Dat komt door de laboratoriumfunctie in het gebouw. FrieslandCampina is daarmee hét voorbeeld voor andere laboratoria in Nederland om ook te verduurzamen.”


Laag energiegebruik
Het energieverbruik ligt 25% onder de norm die door de overheid is vastgesteld. Ook is er gekozen voor energiezuinige installaties en apparatuur. Warmte wordt hergebruikt. Bewegingsdetectie en daglichtdetectie zorgen ervoor dat de verwarming en of koeling bij afwezigheid terugschakelt en de verlichting uit gaat. Er wordt via ‘groencertificaten’ gebruik gemaakt van groene stroom afkomstig van de eigen leden-melkveehouders.

Duurzame groei
In haar strategie route2020 zet FrieslandCampina hoog in op duurzaamheid: door energie-efficiëntie, het gebruik van herwinbare energie en verlaging van de
CO2-footprint, van duurzame melkveehouderij tot duurzame inkoop, van groene ICT tot duurzame kantoren en productievestigingen.