Koningin Máxima opent nieuwe FrieslandCampina Innovation Centre

16 oktober 2013

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft vandaag het FrieslandCampina Innovation Centre geopend in aanwezigheid van commissaris van de koning in Gelderland Clemens Cornielje, burgemeester van de Gemeente Wageningen Geert van Rumund en andere genodigden. Met het uitschenken van een kan melk opende Koningin Máxima het nieuwe innovatiecentrum dat gevestigd is op de campus van Wageningen University & Research centre. De opening stond in het teken van innovatie en het wereldvoedselvraagstuk. Dit omdat 16 oktober door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties is uitgeroepen tot Wereldvoedseldag. Koninklijke FrieslandCampina N.V. brengt in het nieuwe Innovation Centre haar internationale kennis op het gebied van onderzoek en ontwikkeling samen.

FrieslandCampina wil bijdragen aan het oplossen van drie maatschappelijke vraagstukken. Het gaat daarbij om het voeden van de groeiende wereldbevolking met voldoende nutriënten en betaalbare voeding, om de toenemende vergrijzing onder boeren het hoofd te bieden en om hen een toekomstperspectief te bieden en tot slot om duurzame productieketens.

Cees ’t Hart, ceo FrieslandCampina: “FrieslandCampina beschikt nu over een ‘state of the art’ innovatiecentrum dat een plek moet worden voor innovatieve en duurzame oplossingen voor de geschetste vraagstukken. We willen ervoor zorgen dat we gezonde nutriënten naar alle delen van de wereld kunnen brengen. We zijn ervan overtuigd dat we nog meer uit melk kunnen halen. Melk bevat per calorie immers veel essentiële voedingstoffen, zoals eiwitten, vitaminen en mineralen.”

Kofi Annan, oud-secretaris-generaal van de Verenigde Naties, riep FrieslandCampina in een videoboodschap op haar grote netwerk, wereldwijde aanwezigheid en kennis in te zetten op het terrein van voedselzekerheid en duurzaamheid. “Innovatie kent per slot van rekening geen geografische grenzen. Het kan én moet worden ingezet voor wereldwijde doelen. Als FrieslandCampina kunt u een cruciale bijdrage leveren om wereldwijde honger te verlichten,” aldus Kofi Annan.

Proeffabriek en Experience Centre
Het FrieslandCampina Innovation Centre biedt ruimte aan 450 werkplekken, waarvan 350 voor onderzoek en ontwikkeling, en is van alle gemakken voorzien. Het gebouw met in totaal bijna 20.000 vierkante meter vloeroppervlak, beschikt over laboratoria, ruimtes voor smaaktesten, een proeffabriek, facilitaire ruimtes en kantoren. Daarnaast is er een Experience Centre met innovatiekeuken en proefbakkerij, waar bezoekers en medewerkers van FrieslandCampina van over de hele wereld producten kunnen proeven, ruiken en voelen. Het centrum staat op de campus van Wageningen Universiteit & Research centre waar 6.500 medewerkers en 10.000 studenten werken in het domein van gezonde voeding en leefomgeving.

Development Centre in Singapore
Naast het nieuwe Innovation Centre in Wageningen heeft FrieslandCampina in september van dit jaar een Development Centre in Singapore geopend dat zich richt op de ontwikkeling van zuiveldranken en kindervoeding, toegespitst op de Aziatische consument. Het Development Centre in Singapore vormt de verbinding van het Innovation Centre in Wageningen met de Aziatische markt.

Strategie route2020
Innovatie is een belangrijk onderdeel van FrieslandCampina’s strategie route2020. De inspanningen van FrieslandCampina op het gebied van innovatie en ontwikkeling concentreren zich op de groeicategorieën zuiveldranken, kindervoeding en merkkaas. De aandachtsgebieden daarbij zijn: groei & ontwikkeling (van kinderen), dagelijkse voeding, gezondheid & welzijn en functionaliteit (structuur). FrieslandCampina richt zich met haar innovatie op de realisatie van gezonde, voedzame, verantwoorde en lekkere voeding, waarin de voedingskundige voordelen van melk optimaal tot hun recht komen. Door gericht te innoveren wordt het mogelijk om in te spelen op de verschillende behoeften en smaken.