FrieslandCampina DMV in Veghel plaatst duurzame indamper

18 juni 2013

FrieslandCampina DMV in Veghel heeft afgelopen week een energiezuinige indamper geplaatst die uniek is in zijn soort. Met deze indamper wordt water verdampt uit wei waardoor de aanwezige melksuiker spontaan kan kristalliseren.

Door het slim toepassen van verschillende technieken kan de huidige indampmethodiek (mechanische en thermische technieken) worden vervangen door een enkele methodiek (alleen mechanisch) en wordt er 60% extra energie bespaard. De warmte die vrijkomt bij deze nieuwe methode wordt zó goed benut dat geen koelwater meer nodig is. Ook het afgevoerde condensaat wordt zover afgekoeld dat het een temperatuur heeft van 15 graden Celsius.
Ongeveer 35 technici zijn betrokken bij de installatie. De nieuwe indamper zal in oktober 2013 in gebruik worden genomen.

Investeringen
De bouw en installatie van de nieuwe indamper maken deel uit van een omvangrijke investeringsoperatie. FrieslandCampina investeert ruim 60 miljoen euro in de uitbreiding van haar locatie Veghel. De bij de ontwikkeling van deze indamper opgedane kennis zal ook gebruikt worden in toekomstige projecten waar vergelijkbare besparingen te realiseren zijn.