Opening en Open Dagen FrieslandCampina Workum

10 juni 2013

Met bijna 2.000 genodigden stond FrieslandCampina Workum afgelopen week stil bij de gerealiseerde verbouwingen en uitbreidingen. Woensdag 5 juni 2013 vond de opening plaats in het bijzijn van medewerkers, de burgemeester van de gemeente Súdwest-Fryslân Hayo Apotheker en wethouder Maarten Offinga, afgevaardigden van Wetterskip Fryslân, leveranciers en andere relaties. Aansluitend vonden de Open Dagen plaats, waarbij op uitnodiging ledenmelkveehouders, gezinnen van medewerkers, omwonenden en klanten een kijkje konden nemen in de vernieuwde productielocatie.

De uitbreiding en efficiëntieverbeteringen zijn onderdelen van route2020, de corporate strategie van FrieslandCampina. De afgelopen anderhalf jaar is hard gewerkt aan de uitbreiding van zowel de kaasproductiefaciliteiten als de ingrediëntenproductie voor kindervoeding van FrieslandCampina Domo. Voor de productie van kaas werden er een nieuwe kaasmakerij, extra productielijnen en een nieuw pekelbad gerealiseerd.

De productiecapaciteit voor kaas is verdubbeld. Vanaf nu kan jaarlijks 1 miljard kilo melk worden verwerkt tot 120.000 ton kaas. Bij FrieslandCampina Workum worden twee soorten kaas gemaakt. Kaas die tijdens het rijpen in folie de juiste smaak en textuur krijgt, de zogeheten foliekaas. Daarnaast wordt natuurgerijpte kaas gemaakt, die traditioneel rijpt op houten planken.

De verdubbeling van de capaciteit betekent ook dat de naastgelegen productielocatie van FrieslandCampina Domo meer wei aangeleverd krijgt. In de wei zit volop lactose en eiwitten. Dit zijn waardevolle voedingstoffen die als ingrediënt verwerkt worden in onder andere baby- en kindervoeding. De nieuwe installatie van FrieslandCampina Domo in Workum dikt wei in tot droge stof. Dit gebeurt met ‘omgekeerde osmose’, een proces waarbij de wei onder hoge druk wordt gefilterd. Het water dat hierbij vrijkomt wordt opnieuw gebruikt als proceswater bij zowel de kaasproductie als de eigen productie. Bovendien wordt met de gebruikte techniek enorm bespaard op energie. De besparing loopt op tot wel een half miljoen euro.