Nederlandse multinationals helpen Rode Kruis bij natuurrampen

28 mei 2013

Ruim 25.000 werknemers van twee Nederlandse bedrijven gaan het Rode Kruis helpen om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers van natuurrampen. Het gaat om zuivelonderneming FrieslandCampina en het hijs- en transportbedrijf Mammoet. Tijdens een ramp kunnen hun medewerkers via een nieuw online platform zelf acties opzetten en zo direct bijdragen aan de fondsenwerving voor de noodhulpverlening van het Rode Kruis. Bijvoorbeeld door het organiseren van een veiling of een sponsorloop. Het platform heeft een directe koppeling naar sociale media, waarmee medewerkers snel en eenvoudig hun actie binnen hun eigen netwerk kunnen promoten.

Via het Disaster Relief Partner Program ondersteunen de deelnemende bedrijven het Rode Kruis direct bij het verlenen van noodhulp bij natuurrampen. Bedrijven komen indien noodzakelijk een aantal keer per jaar in actie. Dat kan zijn op het moment van een grote ramp, of bij een stille ramp die minder vaak het nieuws haalt.

Lancering op 28 mei 2013
Het partnerprogramma wordt vandaag gelanceerd. Jeroen den Tex, directeur marketing en fondsenwerving van het Rode Kruis, ‘We zijn heel blij met deze duizenden nieuwe ambassadeurs van FrieslandCampina en Mammoet. We hopen dat andere bedrijven dit goede voorbeeld zullen volgen.’

Voorbereidingen
FrieslandCampina en Mammoet investeren daarnaast in de voorbereidingen van de hulpverlening van het Rode Kruis zodat hulpverleners in noodsituaties direct aan de slag kunnen. Zo worden vrijwilligers getraind, logistieke voorbereidingen getroffen en zijn er financiële middelen gereed om zo snel mogelijk ter plaatse te zijn. Want bij een ramp telt elke seconde.

Acute noodhulp
Wereldwijd worden er ieder jaar gemiddeld 200 miljoen mensen getroffen door rampen. Jaarlijks zijn er meer dan 300 natuurrampen. Het Rode Kruis redt mensenlevens en verzacht het leed van slachtoffers van natuurrampen door het bieden van onderdak en het verstrekken van water, voedsel, kleding en medische zorg. Het verlenen van acute noodhulp is een van de kerntaken van het Rode Kruis.