Vervoer FrieslandCampina in Leeuwarden over op groengas

8 april 2013

Eind deze maand schakelt de eerst vrachtauto voor vervoer van producten van de productielocatie naar de containerhaven in Leeuwarden over van dieselolie naar groen gas.

Het RTL-Z programma Groen Ondernemen besteedt hieraan deze week aandacht. Deze overschakeling betekent een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot van 80% en minder geluidsoverlast omdat de motor een stuk stiller is. Jaarlijks worden ongeveer 200.000 transportkilometers afgelegd tussen de fabriek en de containerhaven in Leeuwarden.

Al bijna 100 jaar vinden de gecondenseerde zuivelproducten vanuit Leeuwarden hun weg naar consumenten over de hele wereld. Door de groeiende vraag naar deze producten investeert de onderneming in een belangrijke uitbreiding van de productielocatie.

FrieslandCampina groeit en doet dat klimaatneutraal. Naast efficiënter gebruik van energie werkt de onderneming aan de reductie van broeikasgasemissies. FrieslandCampina neemt nu al 40% van zijn stroombehoeften in Nederland als groene stroom af van haar leden-melkveehouders. Daarom ook is FrieslandCampina een actieve partner binnen de Groen gas-keten in provincie Friesland. De gemeente Leeuwarden wil in 2020 zelf voorzien in haar energiebehoefte en niet meer afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen.

De uitzending wordt de hele week van 8 t/m 12 april uitgezonden op RTL Z.