Knapen: Nederland investeert in verse melk voor Vietnam

11 oktober 2012

‘Het is indrukwekkend om te zien hoe FrieslandCampina er in is geslaagd om met lokale boeren de productie van verse melk in Vietnam te laten stijgen tot 19 procent van de totale landelijke productie.’ Dat zei staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken donderdag na afloop van een bezoek aan een modelboerderij en een melkfabriek van het zuivelbedrijf in het zuiden van Vietnam. 

Kwaliteits- en duurzaamheideisen
FrieslandCampina werkt niet alleen aan vergroting van de productie, de organisatie werkt aan complete ‘koegemeenschappen’, zo kreeg Knapen uitgelegd. Daarbij helpen en trainen ze inmiddels 3000 kleine boeren om te voldoen aan kwaliteits- en duurzaamheideisen en samen te werken met landbouwers die voer produceren. Ook het ophalen, verwerken en de distributie van melk wordt door FrieslandCampina georganiseerd: van gras tot glas in het uitgestrekte land.

Vergroten verse melk productie
Een gemiddelde boer heeft 10 koeien en de afstanden die de melk van de boer tot de fabriek moet afleggen loopt in de uren. 120.000 winkeltjes worden vervolgens bevoorraad. Verse melk is in Vietnam geen gewone zaak. Driekwart van de melkproducten wordt gemaakt van geïmporteerde grondstoffen, als melkpoeder. De vraag naar producten van verse melk is veel groter dan het aanbod.  Daarom werkt FrieslandCampina samen met  de Heus, Wageningen University en Fresh Studios aan nieuwe dairy development zones om de verse melk productie te vergroten.

Van hulp naar handel
Met het bezoek aan FrieslandCampina sloot Knapen zijn bezoek aan Vietnam af. Knapen was daar om te zien hoe de stap wordt gezet van hulp naar handel. Eind dit jaar stopt de bilaterale ontwikkelingsrelatie met het land. De kennis en kunde en de ervaring van ontwikkelingssamenwerking samen met de kennis van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie wordt ingezet voor economische samenwerking.