FrieslandCampina plaatst onderhandse lening van 500 miljoen dollar in Verenigde Staten

30 augustus 2012

FrieslandCampina is erin geslaagd om 500 miljoen dollar (circa 394 miljoen euro) aan langlopende financiering aan te trekken door onderhandse plaatsing van senior notes bij institutionele beleggers in de Verenigde Staten. Deze senior notes hebben een looptijd tussen de vijf en vijftien jaar.

Kees Gielen, CFO van Royal FrieslandCampina: “Ondanks het feit dat het voor veel bedrijven lastig is, zijn wij er wederom in geslaagd om geld aan te trekken om onze groeiambitie te realiseren. Doordat FrieslandCampina in het verleden al eens vreemd vermogen aantrok via de USPP-market, de Amerikaanse markt voor ‘private placements’, is het geen onbekende. Amerikaanse institutionele beleggers, voornamelijk grote levensverzekeraars en pensioenfondsen, willen graag voor lange termijn in dit bedrijf investeren. Ze zijn zeer te spreken over de sterke positie van FrieslandCampina in de internationale zuivelsector. Bovendien hebben ze vertrouwen in onze lange termijn strategie route2020, de solide financiële basis en de manier waarop wij als onderneming de keten ‘van gras tot glas’ hebben georganiseerd.”

Acquisities
Met het opgehaalde bedrag financiert FrieslandCampina onder meer acquisities, zoals de overname van de Alaska Milk Corporation in de Filippijnen eerder dit jaar. De onderneming had eerder al bedragen van 308 miljoen dollar en 25 miljoen euro via institutionele beleggers aangetrokken.

Meerdere groepen financiers
FrieslandCampina maakt gebruik van leningen van meerdere groepen financiers (leden-melkveehouders, banken en investeerders). Een groot deel van de financiering met vreemd vermogen is ondergebracht bij financiële instellingen in binnen- en buitenland. Het hoofdbestanddeel van de bankleningen wordt gevormd door een gecommitteerde kredietfaciliteit met een omvang van 1 miljard euro die loopt tot en met augustus 2015.

FrieslandCampina is bij deze transactie bijgestaan door ING en Rabobank.