‘Volle’ melk brengt Nederlander in verwarring over vet

31 mei 2012

Nederlanders drinken gemiddeld iets meer dan vier glazen melk per week; 65% doet dat omdat het lekker is. Daarnaast vindt 59% van melk drinkend Nederland, melk goed passen bij een gezonde levensstijl. Voor halfvolle melk ligt dit percentage zelfs op 82%. Wat opvalt is dat veel mensen ten onrechte denken dat volle melk veel meer vet bevat dan werkelijk het geval is. Dit blijkt uit een onderzoek van TNS Nipo, in opdracht van FrieslandCampina. Consumenten zijn ten onrechte van mening dat het vetpercentage in volle melk (3,5% vet) hoger ligt dan in margarine (70% vet). De kennis over halfvolle melk, dat een laag vetpercentage van 1,5% heeft, is wel goed.

Onderzoek in het kader van Wereldmelkdag
Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van FrieslandCampina, in het kader van Wereldmelkdag op vrijdag 1 juni. Deze jaarlijks terugkerende dag is ingesteld door de FAO (Food and Agricultural Organisation van de Verenigde Naties). Tijdens deze dag staan organisaties en bedrijven wereldwijd stil bij het belang van melkconsumptie. Dit natuurlijke voedingsmiddel bevat namelijk essentiële voedingsstoffen voor de groei, ontwikkeling en bescherming van het menselijk lichaam.

Kennisvragen over melk
Nederlanders blijken veel kennisvragen over melk juist te beantwoorden, maar toch bestaat er een aantal onjuiste percepties. Melk bevat onder meer calcium en eiwitten. Ongeveer een derde van de respondenten veronderstelt dat calcium uit melk niet goed is voor spieren, terwijl melk hier wel degelijk een positieve werking op heeft. Om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen adviseert het Voedingscentrum om dagelijks ongeveer 500 ml zuivel te drinken of te eten (dit is niet alleen melk, maar ook bijvoorbeeld yoghurt en zuiveldrank). De adviezen voor kinderen in de groei en voor ouderen liggen iets hoger.

Andere resultaten uit het onderzoek:

  • De meeste Nederlanders zijn goed geïnformeerd over melk; zij zijn het erover eens dat melk goed is voor je gezondheid is en dat melk je niet dik maakt.
  • 82% van de Nederlanders vindt halfvolle melk bij een gezonde leefstijl passen, net als 20+ kaas (69%).
  • 57% geeft de voorkeur aan zuivel uit Nederland in plaats van zuivel uit het buitenland.

1 juni Wereldmelkdag
FrieslandCampina viert Wereldmelkdag op 1 juni in 27 landen in de wereld waar de onderneming actief is. In Amersfoort, waar het Central Office van de internationale zuivelonderneming gevestigd is, doet de coöperatieve onderneming dit met een educatieve tour langs een aantal basisscholen in de stad. Rapper Nega zal in een melkbus bij de scholen langs gaan en een melk rap ten gehore brengen.