FrieslandCampina veruit grootste coöperatie in Europa

8 mei 2012


FrieslandCampina is met een omzet van 9,6 miljard euro de grootste agrarische coöperatie in Europa. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nationale Coöperatieve Raad (NCR). In de ranglijst van 100 grootste door boeren bestuurde bedrijven in Europa staan elf Nederlandse bedrijven. Alleen Frankrijk (29) en Duitsland (15) tellen meer coöperaties.

De economische betekenis van coöperaties is groot. Alleen al in Nederland hebben coöperatieve ondernemingen een gezamenlijke omzet van 111 miljard euro. In vergelijking: de 43 in Amsterdam genoteerde beursondernemingen hadden in 2010 een gezamenlijke omzet van 253 miljard euro. Ook in werkgelegenheid zijn de coöperaties van groot belang: beursgenoteerde ondernemingen hebben samen 884.285 werknemers en coöperatieve ondernemingen circa 166.000 werknemers.
De zuivel is de grootste sector in Europa, zowel qua aantal coöperaties (33) als qua omzetaandeel (28%). En met een uitstekend groeicijfer, zo voorafgaand aan de afschaffing van de quotering.

Het rapport is te vinden op www.jaarvandecooperatie.nl