FrieslandCampina DMV ontvangt Japanse award voor duurzaam verbeterprogramma

22 maart 2012

FrieslandCampina DMV in Veghel, onderdeel van de business group Ingredients, heeft de TPM Excellence Award ontvangen. Deze award wordt uitgereikt door het toonaangevende Japanese Institute of Plant Maintenance. FrieslandCampina DMV krijgt de award omdat het erin is geslaagd medewerkers op de werkvloer te stimuleren om met elkaar ketenbreed duurzame verbeteringen te realiseren. Daarbij gaat het onder meer om besparing op energieverbruik, verbetering van machinerendementen, vermindering van storingen, terugdringen van grondstofverspilling, maar ook om verbeteringen op het gebied van informatievoorziening. Sinds de start van het programma in 2007 is er op deze manier al structureel meer dan 10 miljoen euro aan verbeteringen gerealiseerd.

Herman Sips, directeur FrieslandCampina DMV in Veghel: “We zijn als onderneming blij met deze prijs. Bij ons verbeterprogramma hebben we gebruik gemaakt van een in Japan ontwikkelde methodiek. Deze leert je door vallen en opstaan verbetertools te ontwikkelen die passen bij je eigen situatie, in plaats van over te nemen wat voor anderen is bedacht. Ook word je geleerd dat verbeteren leuk moet zijn. Alleen als iedereen in het bedrijf er plezier in heeft, kun je resultaten boeken. Vooral dat laatste heeft bijgedragen aan ons succes. Echt alle medewerkers in het hele bedrijf zijn betrokken bij het bedenken en doorvoeren van duurzame verbeteringen.”

FrieslandCampina DMV verwerkt veel melk. Vanuit Nederland stuurt FrieslandCampina DMV vier verkoopkantoren in Europa, Amerika en Azië aan. DMV’s zuivelingrediënten worden onder verschillende merknamen op de markt gebracht, zoals: Excellion, Esprion, Textrion en Lactoval. Deze ingrediënten vinden hun weg naar 100 landen via een netwerk van verkoopagenten en distributeurs.

Het Japanese Institute of Plant Maintenance is ontstaan in 1969 en is inmiddels een wereldautoriteit geworden op het gebied van duurzaam verbeteren. Ze wil bijdragen aan een gezonde woon- en leefomgeving door bedrijven te helpen om beter en efficiënter te produceren. Daarbij ligt de focus op wat het instituut ‘echte waarde’ noemt. Ze kijkt daarbij naar de hele productieketen binnen een bedrijf. Het instituut reikt de TPM Excellence Award uit aan bedrijven die goede prestaties laten zien als het gaat om het ketenbreed doorvoeren van duurzame verbeteringen.