Zuivelmultinational FrieslandCampina koopt meerderheidsbelang in Filippijnse Alaska Milk Corporation

9 maart 2012

Koninklijke FrieslandCampina N.V., de grootste zuivelonderneming van Nederland, heeft een meerderheidsbelang verworven in Alaska Milk Corporation [AMC], een van de grootste zuivelondernemingen van de Filippijnen. AMC is genoteerd op de Filippijnse effectenbeurs. FrieslandCampina breidt haar belang uit van ongeveer 8,1% naar 68,9% door de aankoop van 535,7 miljoen aandelen die eigendom zijn van de familie Uytengsu, de oprichters en meerderheidsaandeelhouders van AMC. Zij doet dit voor een bedrag van maximaal PHP 24,00 per aandeel, onder voorbehoud van bepaalde correcties voor afronding van de transactie. Conform de vereisten van toezichthouders zal FrieslandCampina een tenderbod uitbrengen op de resterende uitstaande openbaar verhandelde aandelen tegen dezelfde prijs. De heer Wilfred Steven Uytengsu zal als President en Chief Executive Officer leiding blijven geven aan het managementteam en zal aanblijven als directeur van AMC. Met de overname breidt FrieslandCampina haar markt uit met ongeveer 100 miljoen consumenten.

Deze transactie zal zorgen voor een versterking van de positie van FrieslandCampina in Azië, dat een strategische groeimarkt vormt voor deze zuivelmultinational. FrieslandCampina is al vertegenwoordigd in Thailand, Indonesië, Maleisië, China, Vietnam, India, Hongkong en Singapore. De wereldwijde jaaromzet van de divisie Consumer Products International van FrieslandCampina, dat ook produceert en verkoopt in het Midden-Oosten en Afrika (met name in Nigeria en omliggende landen), zal door deze overname groeien van ongeveer EUR 2,5 miljard naar bijna EUR 2,7 miljard. Ook verkrijgt de onderneming met deze overname een platform dat aansluit bij haar doelstelling in het kader van de strategie route2020.

Met een jaaromzet van ruim EUR 200 miljoen heeft AMC zich ontwikkeld tot de belangrijkste speler in de Filippijnse melksector. De onderneming laat al ruim 30 jaar een sterke groei zien, is altijd merkleider geweest in het segment vloeibare melk in blik en heeft een sterke en groeiende positie op het gebied van melkpoeder. Ook heeft AMC recent activiteiten ontwikkeld op het gebied van melkproducten met een hogere toegevoegde waarde, met name in het segment kant-en-klare melkproducten. De onderneming telt ongeveer 1.000 werknemers en heeft een en fabriek in San Pedro, Laguna.

Snelgroeiend platform
Cees ‘t Hart, de bestuursvoorzitter van Koninklijke FrieslandCampina N.V: “Door overname van AMC krijgen wij de beschikking over een solide, snelgroeiend platform in de Filippijnen en toegang tot een markt van ongeveer 100 miljoen consumenten. Ook bevestigt de overname onze internationale ambitie om markten te ontsluiten waar FrieslandCampina toegevoegde waarde leveren kan. Het streven van AMC om zuivelactiviteiten met toegevoegde waarde te ontwikkelen sluit aan bij de doelstellingen van FrieslandCampina. Het management van AMC heeft een uitstekende positie in de Filippijnse markt opgebouwd. Samen kunnen wij deze positie verder uitbreiden door de introductie van bewezen concepten van FrieslandCampina die ook in andere delen van de wereld effectief zijn gebleken.”

Wilfred Steven Uytengsu, president en chief executive officer van AMC: ‘’Wij verwachten dat door deze historische overeenkomst een nieuw groeifase zal aanbreken voor AMC. Wij denken dat de door FrieslandCampina ontwikkelde productconcepten onze positie in alle zuivelcategorieën zullen versterken. In de toekomst zal AMC door integratie toegang krijgen tot een internationale zuivelonderneming die productiefaciliteiten heeft in 25 landen en waarvan de producten wereldwijd worden verkocht in ruim 100 landen. Met name betekent de belangstelling van FrieslandCampina voor de Filippijnen een blijk van vertrouwen in ons land en de veelbelovende vooruitzichten die de Filippijnen bieden.”

Tenderbod
Conform de vereisten van toezichthouders zal FrieslandCampina een tenderbod uitbrengen op de resterende uitstaande openbaar verhandelde aandelen van AMC tegen een prijs per aandeel die gelijk is aan de definitieve aankoopprijs voor FrieslandCampina. Op dit moment bedraagt het aantal resterende uitstaande openbaar verhandelde aandelen circa 276,7 miljoen. De transactie zal door FrieslandCampina worden gefinancierd door middel van kortlopende leningen, waardoor de flexibiliteit van de balans in stand blijft. Naar verwachting zal de transactie in mei 2012 worden afgerond, onder voorbehoud van de gebruikelijke voorwaarden, zoals de verkrijging van bepaalde goedkeuringen van toezichthouders.

Belangrijkste kenmerken van de Onderneming 

 • AMC staat met haar merken op de eerste en tweede plaats binnen de Filippijnse voedings- en drankenmarkt en realiseert een omzet van circa EUR 200 miljoen. 
 • FrieslandCampina zal in de Filippijnen ongeveer 1.000 werknemers hebben en heeft één productiefaciliteit, waarmee de onderneming de grootste melkproducent van de Filippijnen is.
 • AMC realiseerde tussen 1999 en 2010 een autonome groei van 9%
 • AMC heeft sinds 2001 dubbelcijferige EBIT-marges laten zien.
 • AMC zal FrieslandCampina de mogelijkheid bieden om de melk van leden-melkveebedrijven van de groep te valoriseren binnen bepaalde productcategorieën.

Belangrijkste kenmerken van de Filippijnse markt

 • De Filippijnse markt telt ongeveer 100 miljoen consumenten
 • Het land kent ongeveer 54 etnische groepen en er worden bijna 100 talen gesproken
 • De bevolking is voor 82% rooms-katholiek, 9% protestant, 5% moslim en 3% boeddhist
 • Jonge bevolking: de gemiddelde leeftijd is ongeveer 23 jaar
 • De bevolkingsgroei is hoog en bedraagt ruim 2%
 • IMF verwacht tot 2015:
  • Aanhoudend positief saldo op de lopende rekening
  • Inflatie tussen 3 en 5% per jaar
  • Reële bbp-groei van 4-5% per jaar
 • Binnenlandse zuivelproductie is gering en vertegenwoordigt ongeveer 1% van de binnenlandse consumptie.

FrieslandCampina werd geadviseerd door J.P. Morgan (S.E.A.) Ltd. De familie Uytengsu werd geadviseerd door Houlihan Lokey.