Start bouw FrieslandCampina Innovation Centre

13 december 2011

FrieslandCampina (initiatiefnemer en huurder) en Hurks vastgoedontwikkeling (investeerder en ontwikkelaar) starten dinsdag 13 december de bouwwerkzaamheden van het nieuwe FrieslandCampina Innovation Centre in Wageningen. Op de campus van Wageningen UR verrijst het komende anderhalf jaar een beeldbepalend gebouw dat medio 2013 in gebruik wordt genomen. Hurks vastgoedontwikkeling en FrieslandCampina investeren gezamenlijk EUR 60 miljoen in het complex.

Het nieuwe gebouw zal ruimte gaan bieden aan ongeveer 400 medewerkers van FrieslandCampina. Zij krijgen de beschikking over circa 4.600 m² laboratoria en ruimten voor smaaktesten, een proeffabriek (technohal) van 2.500 m², 3.800 m² facilitaire ruimten en 7.100 m² kantoren. Het FrieslandCampina Innovation Centre biedt ook onderdak aan een zogenoemd Experience Centre met innovatiekeuken en proefbakkerij, waar bezoekers en medewerkers van FrieslandCampina van over de gehele wereld producten kunnen proeven, ruiken en voelen in een inspirerende omgeving.

Innovatie
Cees ’t Hart, ceo van Royal FrieslandCampina: “In onze strategie route2020 neemt innovatie een belangrijke rol in. Het realiseren van innovaties in consumentenproducten, ingrediënten en processen is van groot belang om consumenten en klanten verder te helpen en om de melk van onze leden beter te verwaarden. Met het nieuwe Innovation Centre ontwikkelen we een gebouw dat onze mensen inspireert en dat state-of-the art is qua voorzieningen. Het ligt midden in het hart van Food Valley, het internationale kenniscentrum op het gebied van voeding.”

Duurzame ontwikkeling
Geert Hurks, voorzitter RvB Hurks groep “Het FrieslandCampina Innovation Centre is naast Philips High Tech Campus en High Tech Automotive Campus in Helmond een complexe ontwikkeling op eveneens een campus. Reeds eerder heeft Hurks door intensieve samenwerking vanuit de Hurks-keten haar waarde toegevoegd bij de totstandkoming van campusontwikkelingen.”
“Wij benaderen projecten op een integraal duurzame wijze waarbij energiebesparing, verantwoord materiaalgebruik en toekomstbestendigheid centraal staan. Anticiperen op de ‘next life’ van een gebouw is een financieel basiscriterium. Op deze wijze is de hoge mate van flexibiliteit en herbruikbaarheid van het gebouw een essentiële doelstelling en fundament voor een lange functionele levensduur.”

Breeam certificering
Hurks en FrieslandCampina hebben een gezamenlijke ambitie tot Breeam certificering met als prestatieniveau Very Good. Breeam-certificering is het belangrijkste en meest toegepaste duurzaamheidkeurmerk voor gebouwen ter wereld. Daarbij wordt gekeken naar management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval landgebruik ecologie en milieu.

Food Valley
Lex Hoefsloot, wethouder Economische Zaken van Gemeente Wageningen en portefeuillehouder Economie, Food en Innovation van de Regio FoodValley is  verheugd over de komst van FrieslandCampina. “Het toont aan dat Wageningen, City of Life Sciences, met de aanwezigheid van tal van onderwijs- en onderzoeksinstellingen een aantrekkelijke omgeving biedt voor internationale ondernemingen. Deze stap sluit tevens uitstekend aan bij de ambities van Regio FoodValley om door te groeien tot dé Europese topregio op het gebied van gezonde en duurzame voeding.”

Het gebouw is ontwikkeld door Hurks vastgoedontwikkeling en wordt gerealiseerd door Hurks van der Linden, onderdeel van Hurks groep. OeverZaaijer architectuur en stedenbouw is verantwoordelijk voor het ontwerp en Fokkema & Partners Architecten zijn verantwoordelijk voor het ontwerp van het interieur. Arcadis Nederland is adviseur voor constructies en installaties. FrieslandCampina is geadviseerd door (o.a.) IPMMC Consult en 3stone Real Estate.

Artist impression van het interieur