Vietnamese minister bezoekt FrieslandCampina

4 oktober 2011

De Vietnamese minister Duc Phat van Rural Development heeft 2 oktober 2011 in Nederland een bezoek gebracht aan FrieslandCampina. Doel van het bezoek was kennis te nemen van de laatste ontwikkelingen in de melkveehouderij in Nederland en met name die op het gebied van kwaliteit en kwaliteitscontrole van boerderijmelk en zuivelproducten. Nederland en FrieslandCampina zijn toonaangevend op het gebied van kwaliteitsbeheersing van zuivelproducten.

Minister Phat werd door Kees Wantenaar, voorzitter van het bestuur van Zuivelcoöperatie FrieslandCampina en Sybren Attema, regional manager dairy development van FrieslandCampina, ontvangen op de proefboerderij Dairy Campus van Wageningen UR in Goutum (Friesland).
Op de boerderij kreeg de minister en zijn delegatieleden van het ministerie van Rural Development informatie over het kwaliteitssysteem Foqus dat FrieslandCampina hanteert. Het COKZ (Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel) gaf een toelichting hoe zij, als onafhankelijk controle-instituut, toezicht houden op de kwaliteitssystemen van private zuivelondernemingen. Op de Dairy Campus liet Wageningen UR de laatste ontwikkelingen zien op het gebied van melkveehouderij. Ook gaf de Universiteit aan hoe zij op het gebied van praktijkonderwijs en educatie een rol kunnen spelen in de ontwikkeling van de melkveehouderijsector in Vietnam.

Minister Phat was onder de indruk van de melkveehouderij in Nederland. Het instellen van kwaliteitsstandaarden voor boerderijmelk en de noodzaak van een onafhankelijke semi-publieke controle-organisatie is daarbij belangrijk. FrieslandCampina heeft de minister aangeboden als partner op te willen treden in het ontwikkelen van de melkveehouderij sector in Vietnam. Wageningen UR kan op het gebied van praktijkonderwijs Vietnam praktisch ondersteunen.