DMV-Fonterra Excipients neemt Indiaas bedrijf Brahmar Cellulose over

29 augustus 2011

DMV-Fonterra Excipients GmbH & Co KG, een 50%-50% joint-venture voor farmaceutische draagstoffen van Royal FrieslandCampina en het Nieuw-Zeelandse zuivelbedrijf Fonterra, heeft een contract ondertekend voor de overname per oktober 2011 van de activiteiten van Brahmar Cellulose Private Limited (BCPL) op het gebied van farmaceutische microkristallijne cellulose (MCC) en sodium carboxymethylcellulose (SCMC). Met de overname verkrijgt DMV-Fonterra Excipients een unieke marktpositie als enige fabrikant en leverancier van de meest gangbare verdunningsmiddelen en superdisintegranten binnen de farmaceutische industrie. Dit betekent dat DMV-Fonterra Excipients haar klanten nog beter van dienst kan zijn. De toeleveringsketen wordt verkort en de formulekosten kunnen omlaag omdat klanten straks voor hun belangrijkste producten gebruik kunnen maken van een consistente, kwalitatief constante aanvoer vanuit een en dezelfde bron.

Door de transactie gaan twee bedrijven samen die actief zijn op het gebied van de ontwikkeling, productie en verkoop van hulpstoffen aan de farmaceutische industrie. Beide bedrijven hebben met succes een eigen klantenbestand opgebouwd en beschikken over eigen productiefaciliteiten. DMV-Fonterra Excipients haalt haar producten uit Europa en Nieuw-Zeeland, terwijl Brahmar Cellulose haar producten in India vervaardigt.

Marktleider in farmaceutische hulpstoffen
“De overname van Brahmar Cellulose is een verdere stap op weg naar het realiseren van onze ambitie. Wij willen marktleider worden op het gebied van de levering van farmaceutische hulpstoffen en met deze overname verstevigen we het fundament voor toekomstige ontwikkelingen op dit gebied”, aldus Jan Jongsma, CEO van DMV-Fonterra Excipients. Op de lange termijn worden synergievoordelen gerealiseerd door de mondiale marktpositie en het bestaande verkoopnetwerk van DMV-Fonterra Excipients te combineren met de uitgebreide productkennis van Brahmar Cellulose op het gebied van MCC SCMC en haar marktpositie in India. DMV-Fonterra Excipients beschikt over een wereldwijd verkoopnetwerk waarbinnen het productassortiment van Brahmar Cellulose prima past. Door het verder optimaliseren van het huidige kwaliteits- en regelgevingkader kan DMV-Fonterra Excipients de farmaceutische markt op alle niveaus bedienen.

Continuïteit voor onze klanten
“Wij weten dat onze klanten continuïteit op prijs stellen en niet blij zijn met veranderingen. De klanten van BCPL kunnen er vanuit gaan dat wij continuïteit blijven bieden – dezelfde portfolio, dezelfde merken, dezelfde producten afkomstig van dezelfde productielocaties en verkooporganisaties. Voor de activiteiten van zowel Brahmar Cellulose als DMV-Fonterra Excipients geldt dat die in eerste instantie via het bestaande verkoop- en distributienetwerk blijven lopen. De bedoeling is natuurlijk dat wij de voordelen van deze fusie in de toekomst aan onze klanten doorgeven. Over eventueel veranderingen houden we nauw contact met hen”, aldus Willem Hoogwater, Marketing Director van DMV-Fonterra Excipients.

De overname krijgt juridisch zijn beslag in het vierde kwartaal van 2011, onder voorbehoud van officiële goedkeuring door de Indiase overheid en andere autoriteiten.