Kaas blijft in trek bij Nederlanders

19 augustus 2011


De kaasconsumptie in Nederland blijft alsmaar groeien. In 2010 aten Nederlanders gemiddeld per hoofd 18,6 kilogram. Dat is 500 gram méér dan het jaar daarvoor en bijna drie kilogram meer dan in 2000. Dat blijkt uit onlangs gepubliceerde cijfers van het Nederlandse Productschap Zuivel. De Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) meldt dat  uit opinie-onderzoek blijkt dat negen op de tien Nederlanders kaas lekker vinden, natuurlijk, een product met vele toepassingen én gezond. Uit datzelfde opinie-onderzoek, dat de Nederlandse zuivelindustrie regelmatig laat uitvoeren, komt naar voren dat de manier waarop Nederlanders kaas eten, wel verandert.

Tegelijkertijd is dat traditioneel: de meest populaire toepassing is nog steeds kaas op brood. Vier op de vijf Nederlanders beleggen met grote regelmaat (minstens enkele keren per week) hun boterham of broodje met kaas.

Kaas als lekkere snack tussendoor is inmiddels ingeburgerd. Eén op de drie consumenten neemt regelmatig een stukje kaas als tussendoortje. Eén op de vijf Nederlanders gebruikt regelmatig kaas in gerechten.

Welke kaas wordt het meest gegeten in Nederland? Hollandse Gouda kaas. Jong belegen Goudse wordt het meest gegeten, op de voet gevolgd door jonge en extra belegen. De kazen die de laatste jaren het meest aan populariteit wonnen, zijn: light-kazen (30+), verse kazen en geitenkaas.