Magere chocolademelk helpt spierherstel en inspanningsprestatie

12 juli 2011

Sporters die magere chocolademelk drinken presteren beter en verbeteren hun prestaties sneller in vergelijking met sporters die water of sportdranken drinken. Dit blijkt uit twee recente onderzoeken.

“Vaak wordt melk de sportdrank van de natuur genoemd. Melk is een effectieve manier om de energie- en vochtbalans van het lichaam te herstellen na inspanning. Elk portie bevat voedingsstoffen die een effectief herstel na zware fysieke inspanning bevorderen, ” aldus Gregory Miller, president van het Dairy Research Institute.

Onderzoek van de University of Texas (1) wijst uit dat sporters die magere chocolademelk drinken betere prestaties neerzetten in vergelijking met sportdrankdrinkers. Onder de voedingsstoffen in chocolademelk bevinden zich koolhydraten die de spieren van energie voorzien; eiwitten activeren het herstel en groei van spieren en het vocht en mineralen (zoals: kalium, natrium, chloride, calcium, magnesium, bicarbonaat en fosfaat) zorgen voor herstel van de vochtbalans en aanvulling van mineralen., aldus de onderzoekers.

Opzet van het onderzoek
Het onderzoek van de Texaanse universiteit volgde 32 gezonde, ongetrainde deelnemers gedurende 4,5 weken. In tijd fietsten de deelnemers vijf keer per week één uur met gemiddeld tempo. Direct na de training dronken de deelnemers magere chocolademelk, een sportdrank of water. Om het verschil in effect te meten, werd bij de deelnemers gekeken in welke mate de spiermassa toenam en het vetpercentage afnam. Met als uitkomst de verbeterde prestaties en herstel door magere chocolademelk.

Andere recente onderzoeken
De conclusie van het onderzoek van de universiteit van Texas sluit aan op andere recente studies. Bijvoorbeeld een publicatie in het Journal of Strength and Conditioning Research van mei 2011 (2). In het daar beschreven onderzoek werden tien goed getrainde fietsers en triatleten onderzocht. Zij moesten 90 minuten op gemiddelde snelheid fietsen, gevolgd door 10 minuten zware interval training. Direct na de training en twee uur later dronken de deelnemers magere chocolademelk of een sportdrank met evenveel vet en calorieën als magere chocolademelk of water met een smaakje.
Het resultaat van de studie: chocolademelk verbeterde de fietsprestaties meer dan de andere dranken. Chocolademelk zorgde voor een beter spierherstel dan water of sportdrank.

Bronnen:

(1) Aerobic Exercise Training Adaptations Are Increased by Postexercise Carbohydrate-Protein Supplementation

(2) Postexercise Carbohydrate–Protein Supplementation Improves Subsequent Exercise Performance and Intracellular Signaling for Protein Synthesis