Chocomel en Heinz Ketchup door gecombineerd transport nog duurzamer

27 mei 2011

FrieslandCampina Benelux, levensmiddelenfabrikant H.J. Heinz Benelux en logistiek dienstverlener Nabuurs hebben met hun afnemers het initiatief genomen om nog efficiënter te gaan bevoorraden. Dit doen zij door ladingen van de fabrikanten te gaan combineren. Hiermee wordt de uitstoot van CO2 van het transport verminderd.

Met dit samenwerkingsinitiatief geven de drie bedrijven inhoud aan de in 2010 gewonnen Lean & Green Award die zij hebben ontvangen voor hun plannen om in vijf jaar tijd de CO2 uitstoot van hun logistieke activiteiten met 20 procent te reduceren. Om de CO2-uitstoot van het transport van de drie bedrijven te reduceren, is samen met afnemers van H.J. Heinz en van FrieslandCampina Benelux gekeken hoe er gecombineerd kan worden geleverd. FrieslandCampina Benelux distribueert in dit samenwerkingsverband onder meer de merken Chocomel, Fristi, Friesche Vlag, Appelsientje, DubbelFrisss en Extran. H.J. Heinz Benelux distribueert onder meer de merken Heinz, Honig, Brinta, Wijko en de Ruijter.

Minder kilometers
Afnemers die minder dan een volle wagen bestellen, worden sinds medio april 2011 volgens deze nieuwe aanpak beleverd. Hierdoor neemt het aantal gereden kilometers op jaarbasis af. Ook komen er door het samenvoegen van leveringen minder vaak vrachtwagens aan de deur bij afnemers. Deze nieuwe ladingcombinatie betekent op jaarbasis ruim 3.000 vrachten minder en dat helpt de drukte op de Nederlandse wegen helpt te verminderen. Dit initiatief leidt tot aanzienlijk minder kilometers transport, waardoor er ruim 90.000 kilogram CO2 per jaar wordt bespaard. Dit komt overeen met een CO2 reductie van ruim vijf procent, dus een kwart van de totaal beoogde twintig procent reductie.

De groene voorhoede
FrieslandCampina Benelux, Heinz Benelux en Nabuurs zijn in 2010 als koplopers binnen de transportsector onderscheiden met de Lean & Green Award. Deze prijs wordt uitgereikt door het programma ‘Duurzame Logistiek’ van Connekt. Het doel van dit programma is om de koplopende bedrijven in goederenlogistiek te ondersteunen de CO2-uitstoot van de logistieke keten in Nederland in vijf jaar tijd met minimaal twintig procent terug te dringen.