FrieslandCampina lanceert omvangrijk voedingsonderzoek voor betere voeding en gezondheid in Zuidoost Azië

11 maart 2011

FrieslandCampina begint een omvangrijk wetenschappelijk voedingsonderzoek op haar belangrijkste markten in Zuidoost Azië om beter inzicht te krijgen in het voedingswelzijn en de voedingsbehoefte en -patronen bij kinderen tot en met 12 jaar. In Indonesië, Maleisië, Thailand en Vietnam is in samenwerking met toonaangevende voedingsinstituten een landelijk onderzoek worden opgestart. Het is voor het eerst in deze regio dat op deze schaal een wetenschappelijk voedingsonderzoek wordt verricht naar zaken als voedingsprofiel, voedselinname, biochemische bloedanalyses, lichaamssamenstelling en lichamelijke activiteit. Aan de hand van de onderzoeksresultaten wil FrieslandCampina de formulering van haar producten verbeteren, zodat een grotere bijdrage kan worden geleverd aan voeding en gezondheid.

Naar verwachting zullen verspreid in Zuidoost Azië ruim 16.000 mensen aan het wetenschappelijke voedingsonderzoek deelnemen. De bedoeling is dat lacunes worden gesignaleerd die een goede voeding en gezondheid in de weg staan en dat mogelijkheden in kaart worden gebracht om deze situatie te verbeteren. Het onderzoek wordt verricht in samenwerking met erkende academische instellingen en voedingsinstituten in Indonesië (PERSAGI – Persautuan Ahli Gizi Indonesia), Maleisië (UKM – Universiteit van Kebangsaan Malaysia), Thailand (MAHIDOL – Universiteit van Mahidol) en Vietnam (Nationaal Voedingsinstituut – Vien Dinh Duong).

“Al generaties lang is FrieslandCampina de vertrouwde leverancier van kwalitatief hoogwaardige zuivelproducten voor consumenten. Bekende huismerken zijn Dutch Lady in Maleisië en Vietnam, Frisian Flag in Indonesië en Foremost in Thailand. Het zijn merken die een belangrijke rol spelen in het dagelijkse leven in deze landen”, aldus Jan Willem Kivits, Marketing Director FrieslandCampina Consumer Products International. “Met onze zuivelproducten willen wij mensen verder helpen in het leven. Met al het goede dat melk te bieden heeft, willen we bijdragen aan een goede voeding van onze consumenten.”

Specifieke voedingsbehoefte
“We realiseren ons dat elke markt zijn eigen specifieke behoefte aan voedingsmiddelen heeft, die gebaseerd is op unieke eisen. De studie die we gaan verrichten, geeft ons een gedetailleerd inzicht in de lokale situatie zodat we de consumenten in de diverse landen beter van dienst kunnen zijn”, licht Kivits toe. “We willen via deze studie ook proberen om consumenten betere informatie te geven en hen te stimuleren om gezonder te eten en te leven.”

Omvangrijk wetenschappelijk voedingsonderzoek
Het onderzoek wordt op wetenschappelijk verantwoorde wijze uitgevoerd door lokale onderzoeksinstellingen, waarbij uitgebreide onderzoeksprotocollen worden gehanteerd. Gezondheids- en voedingsprofessionals van deze onderzoeksinstituten brengen de komende 12 maanden in de vier landen een bezoek aan kinderen tot en met 12 jaar.

Het voedingsonderzoek maakt gebruik van erkende wetenschappelijke meetmethoden en richt zich op drie hoofdonderwerpen:
• Voedingsprofielen en metingen van de opname van voedingsstoffen, inclusief voedselinname, botdichtheid en kennis;
• Biochemische bloedanalyses, inclusief ijzergehalte, vitamines, vetprofiel en bloeddruk;
• Analyse van lichaamssamenstelling en lichamelijke activiteit, inclusief gewichts-, lengte- en handkrachtmetingen.

“Het is lang geleden dat op zo’n uitgebreide schaal een wetenschappelijke voedingsstudie is verricht. FrieslandCampina hanteert bij het onderzoek een in de praktijk bewezen benadering, waarbij ouders, overheid en voedingsprofessionals diepgaand inzicht krijgen in de huidige voedingsbehoefte en -patronen van kinderen. Aan de hand van deze inzichten kunnen vervolgens weloverwogen beslissingen en acties worden ondernomen die voordeel opleveren voor de gemeenschap als geheel en voor volgende generaties”, aldus associate professor Poh Bee Koon van de University Kebangsaan Malaysia (UKM). “We zijn zeer tevreden dat we als partner van FrieslandCampina aan dit belangrijke onderzoek kunnen meedoen.”

Alle gegevens uit het voedingsonderzoek worden door wetenschappers van de diverse voedingsinstituten verwerkt en geanalyseerd, waarbij ondersteuning en multidisciplinaire deskundigheid wordt geboden door onderzoekers van FrieslandCampina wereldwijd. Vanwege het uitgebreide en wetenschappelijk diepgaande karakter van het onderzoek, dat de periode van dataverzameling tot en met analyse en rapportage zo’n 12 maanden in beslag zal nemen. Resultaten worden in het eerste kwartaal van 2012 verwacht.