Het beste ontbijt? Melk en ontbijtgranen

2 maart 2011

Een ontbijt dat bestaat uit melk en ontbijtgranen, is het beste begin van de dag. Uit een recent Engels onderzoek blijkt dat mensen die hun dag beginnen met melk en ontbijtgranen, met meer energie aan hun dag beginnen en gedurende de dag gezonder eten.

Ontbijtgranen en melk zijn een goede bron van calcium en zorgen voor een belangrijk deel van de dagelijkse ‘nutriëntenbehoefte’. Anders gezegd: ze zorgen voor voldoende vitaminen, mineralen, eiwitten en vezels. En grote kans dat als je de dag begint met ontbijtgranen en melk, je gedurende de dag minder trek hebt in tussendoortjes.

Opdrachtgever van het onderzoek is het Engelse Breakfast Panel. Eén van de leden van dit panel, professor Chris Seal van de Universiteit van Newcastle, reageert verheugd op de resultaten: “Dit onderzoek toont aan hoe belangrijk het is om de dag met een goed ontbijt te beginnen. Mensen die melk en ontbijtgranen eten als ontbijt, eten meestal minder vet en gebruiken minder suiker dan mensen die niet ontbijten. Met een goed ontbijt krijg je ook meer eiwitten en micronutriënten zoals ijzer, vitaminen en calcium binnen.”

Ontbijtonderzoek
Het onderzoeksteam analyseerde gegevens van de Britse National Diet and Nutrition survey. In dit onderzoek zijn meer dan 12.000 Britten in de leeftijd 19 tot 64 jaar ondervraagd.
Enkele resultaten uit het onderzoek:

  • 20 procent van de volwassenen eet geen ontbijt
  • 30 procent ontbijt met melk en ontbijtgranen
  • 45 procent ontbijt met ander eten dan ontbijtgranen en melk

Verder komt uit het onderzoek naar voren 82 procent van de mensen die ontbijten daar melk bij gebruiken.

Melk en ontbijtgranen gezonder
Het onderzoek laat zien dat ontbijten met melk en ontbijtgranen het meest gezond is. Mensen die zo’n ontbijt eten, nemen minder verzadigde vetten in en hebben een hogere eiwitinname. Maar de dag beginnen met een ontbijt is sowieso gezonder dan niet ontbijten. Mensen die ’s morgens tussen 6 en 10 iets eten, consumeren minder vet en meer koolhydraten dan mensen die niet ontbijten.

Niet ontbijten is ongezond
Het overslaan van het ontbijt kan leiden tot vermoeidheid, concentratieverlies en minder goede prestaties op school of op het werk. Niet-ontbijters eten ook meer (zoete) tussendoortjes en eten grotere porties tijdens lunch en avondeten.