Nieuwe huisstijl voor Frisian Flag

11 februari 2011

Frisian Flag, het belangrijkste zuivelmerk van Indonesië, heeft een nieuw logo. De frisse nieuwe uitstraling benadrukt de merkwaarden en sluit aan bij de huisstijl van zustermerken die FrieslandCampina in andere Aziatische landen voert. Het nieuwe logo wordt stapsgewijs ingevoerd.

Frisian Flag is sinds 1922 op de markt in Indonesië. De bijnaam ‘Susu Bendera’ (vrij vertaald: melkvlag) is voor veel van de 240 miljoen inwoners synoniem voor melk. Het merklogo is verschillende keren gemoderniseerd. De laatste aanpassing was in 2004, maar in het verpakkingsdesign was daar lastig mee te werken. De verpakkingen waren ook toe aan een facelift.

Moderner, maar nog steeds met vlag
Consumenten zijn nauw betrokken bij de totstandkoming van het nieuwe logo. Elke stap in het proces is bij consumenten getoetst. Zeshonderd Indonesische consumenten en shoppers gaven hun mening. Ze vonden het vooral belangrijk dat het logo op een vlag moest blijven lijken. Dat is gelukt, maar tegelijk heeft Frisian Flag een modernere uitstraling gekregen.

Aansluiting bij Foremost en Dutch Lady
Het nieuwe logo past bij de eerder gelanceerde pulse-identiteit, waarbij melk het kloppend hart van het merk vormt. Die is al in gebruik bij de zustermerken Foremost (Thailand) en Dutch Lady (Maleisië en Vietnam). Dankzij de koppeling kunnen de drie merken nauwer gaan samenwerken op het gebied van merkpositionering, innovatie en productontwikkeling. De pulse-identiteit heeft ook een positieve uitwerking op belangrijke merkwaarden van Frisian Flag.

Sinds november 2010
De eerste  verpakkingen met het nieuwe logo stonden eind november 2010 in de schappen. In totaal wordt het uiterlijk van 110 productverpakkingen aangepast. De invoering van het nieuwe logo is eind maart klaar. Die tijd is nodig omdat Frisian Flag-producten worden verkocht in bijna één miljoen winkels, verspreid over het land. In die winkels worden ook andere communicatie-uitingen, zoals displays vervangen.

‘Raih Esokmu’
Natuurlijk gaat de huisstijlwijzingen ook niet ongemerkt aan consumenten voorbij. In december is een grote merkcampagne van start gegaan. De slogan daarvan is ‘Raih Esokmu’, wat zich laat vertalen als: ‘Grijp je toekomst’. Onder dat motto zijn tv-spotjes en advertenties gemaakt. Verder zijn op verschillende plaatsen in het land roadshows en persconferenties gehouden om de huisstijlwijziging bekend te maken.