FrieslandCampina Rusland zet in op sterkere posities met yoghurts en drinks

23 december 2010


Met Campina Fruttis en Campina Nezhny heeft FrieslandCampina Rusland, onderdeel van de business group Consumer Products Europe, twee bekende merken in de Russische zuivelmarkt staan. De werkmaatschappij boekt succes met een betere smaak voor Campina Fruttis yoghurt en zet nu in op groei in yoghurtdrinks en het versterken van de positie in de koelschappen van de grote Russische supermarkten.

Sinds tien jaar is FrieslandCampina actief in Rusland met een eigen productielocatie. In Stupino (100 kilometer zuidelijk van Moskou) staat de fabriek met productielijnen voor yoghurt, drinks en cupjes koffiemelk. Marketing en sales gebeurt vanuit het kantoor in Moskou.
In 2010 heeft FrieslandCampina Russia zich geconcentreerd op yoghurt. “Omdat we daarin een goede positie hebben die ons alle kans geeft om te groeien”, zegt Marco Spits, managing director FrieslandCampina Russia. Hij verwijst daarmee naar de bekendheid van de yoghurt van Campina Fruttis en Campina Nezhny in grote delen van Rusland. “Campina Fruttis is neergezet als ‘Nutrition for vitality’ (voeding voor vitaliteit) en Campina Nezhny als ‘Value for money’ (een prima product voor je geld).”

Fruitbasket
“Onze yoghurt is een lang houdbaar product dat niet in het koelschap hoeft te worden bewaard en qua smaakbeleving anders was dan verse producten”, zegt Marco Spits. “Om daar iets aan te veranderen, hebben we een groep medewerkers in Stupino gemobiliseerd om mee te werken aan een verbetering van de smaak van de producten. Dat is enorm goed gelukt. Met de mensen uit de fabriek in Stupino is hard gewerkt aan het verbeteren van de smaak en de kwaliteit. De nieuwe smaak Fruitbasket, met twee keer zoveel fruit, draagt daar ook aan bij. De productielijnen zijn aangepast om met grotere stukjes fruit te kunnen werken.”

Zuiveldranken
Nu gaat FrieslandCampina Rusland nadrukkelijker op de zuiveldranken inzetten, conform de ondernemingsstrategie route2020. Spits: “Zuiveldranken brengen we al geruime tijd op de markt, maar ook daar willen we sterker in worden. De verpakking van Campina Nezhny drink is aangepast. Ook in drinks hebben we de smaak Fruitbasket geïntroduceerd. De verkopen van de Campina Fruttis yoghurtdrank is enorm toegenomen.”

Positie in koelschap
Van oudsher is FrieslandCampina Russia sterk in de afzet via de traditionele handel: in de talloze kleinere winkels die Rusland telt. Spits: “Voor ons is het een uitdaging om ook in de grote moderne supermarkten een positie op te bouwen, die ook in Rusland in belang toenemen. Dat doen we bijvoorbeeld met key account management, om onze producten ook prominent in het koelschap te krijgen. Intussen is er ook een tv-campagne van start gegaan, die de afzet van onze producten stimuleert.”