EFSA keurt claim afbraak lactose door yoghurt goed

5 november 2010

De EFSA (European Food Safety Authority) heeft de generieke claim goedgekeurd dat yoghurtcultures zorgen voor verbeterde lactose digestie (het afbreken van lactose in het lichaam). De EFSA heeft de claim op verzoek van de Europese Commissie onderzocht, samen met andere generieke gezondheidsclaims.

De generieke ‘yoghurt claim’ is dat yoghurt helpt om lactose digestie te vergemakkelijken. Bij deze claim gaat het om levende yoghurtcultures met de micro-organismen Lactobacillus delbrueckii, Lactobacillus bulgaricus en Lactobacillus Streptococcus.

Onderzoeken onderzocht
Het NDA-panel van EFSA concludeert dat een verbeterde lactose digestie een gunstig fysiologisch effect heeft voor personen met lactose maldigestie (die moeite hebben om lactose te verteren). Het onderzoekspanel zegt dit op basis van 14 humane studies. Bij 13 van de 14 studies werd een verbeterde lactose digestie gevonden bij mensen met lactose maldigestie, wanneer ze levende yoghurt startercultures innamen in yoghurt. Bij het onderzoek dat het gunstige effect niet liet zien, zagen de onderzoekers wel dat de symptomen verbeterden.

Voorwaarde voor claim
Om te gezondheidsclaim te mogen voeren, moet de yoghurt minimaal 108 kve (kolonievormende eenheden) per geserveerde hoeveelheid startercultures hebben, stelt het NDA-panel. Dit komt overeen met 1 portie yoghurt (minimaal 100ml).