Gouden Kaasboor voor Jo Penders

15 oktober 2010


De vakprijs voor de beste kaaskeurder van Nederland is dit jaar gewonnen door Jo Penders, projectmanager Technological Support van FrieslandCampina te Amersfoort. Penders was met 226 punten, de beste van vijfhonderd kaaskenners die deelnamen aan het Nederlands Kaaskeur Concours (NNKC).

Naast de Gouden Kaasboor voor Jo Penders, was er een gouden medaille in de categorie Handel voor Chris Huisman (Bouter Kaas Hardinxveld-Giessendam, onderdeel van FrieslandCampina) en een bronzen medaille in de categorie Industrie voor Nicole Janssen (FrieslandCampina Leerdam). De feestelijke prijsuitreiking vond plaats op donderdag 14 oktober in Theater Gooiland te Hilversum.

Het Nederlands Kaaskeurconcours (NNKC) werd dit jaar voor de 51ste keer georganiseerd en is een jaarlijks hoogtepunt binnen de kaassector. De deelnemers proeven “blind” tien kaasmonsters van de meest gangbare Nederlandse kazen. Ze kijken, ruiken, voelen en proeven om te bepalen van welke soort, kwaliteit en leeftijd de kazen zijn. Daarbij worden ook eventuele smaakafwijkingen benoemd. Diegenen die het beste proeven en de kaasmonsters onderscheiden, vallen in de prijzen. Wie het NNKC wint, mag zich een jaar lang de beste kaaskenner van Nederland noemen.