FrieslandCampina gaat nieuw Research & Development Centre bouwen op campus terrein Wageningen UR

7 oktober 2010

De internationale zuivelonderneming Royal FrieslandCampina gaat een nieuw Research & Development Centre realiseren op het campus terrein van Wageningen University & Research Centre. Er wordt een geheel nieuw gebouw gerealiseerd met onderzoeksfaciliteiten, laboratoria, proeffabriek en kantoren. Het is de bedoeling dat het nieuwe FrieslandCampina Research & Development Centre in de tweede helft van 2012 in gebruik wordt genomen.

In mei 2010 was al bekend gemaakt dat FrieslandCampina voornemens was haar meeste Research & Development-activiteiten in Nederland te concentreren in Wageningen. Hiermee wordt Wageningen het wereldwijde kennis- en innovatiecentrum voor FrieslandCampina. Uiteindelijk zullen ruim 350 personen bij FrieslandCampina in Wageningen gaan werken. Ze zullen samenwerken met lokale ontwikkelcentra en marketingafdelingen in verschillende markten in Europa, Azië, Afrika en Amerika (ingrediënten).

Kennis en inspiratie
Cees ’t Hart, ceo van Royal FrieslandCampina: “In onze strategie route2020 neemt innovatie een belangrijke rol in. Het realiseren van doorbraakinnovaties in consumentenproducten, ingrediënten en processen is van groot belang om consumenten en klanten verder te helpen en om de melk van onze leden beter te valoriseren. Melk biedt daarvoor ongekende mogelijkheden. Om tot die echte vernieuwingen te komen, hebben we een R&D centre nodig waar we onze kennis kunnen ontwikkelen en delen, een gebouw dat onze mensen inspireert en dat state-of-the art is qua voorzieningen. Daarom hebben we gekozen voor een nieuw en inspirerend gebouw in Wageningen, in het hart van Food Valley, het internationale kenniscentrum op het gebied van voeding. Wageningen wordt het centrum van onze R&D.”

Ruiken, proeven, voelen
De nieuwbouw is voorzien op de zuidelijke bouwstrook van de campus van Wageningen University & Research. Het gaat daarbij om een stuk grond van zo’n 15.000 m2. De nieuwbouw zal ruimte bieden aan zo’n 3.300 m2 laboratoria, een proeffabriek van 1.800 m2, een proefbakkerij en ruimtes voor bijvoorbeeld smaaktesten. Verder zal het nieuwe centrum onderdak bieden aan een zogenoemd Experience Centre, waar men producten kan proeven, ruiken en voelen. ‘Al het goede van melk’ zal in het hele gebouw zichtbaar en merkbaar moeten zijn.

Duurzaamheid
Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van de nieuwbouw. Zo zal er een Warmte-Koude-Opslaginstallatie komen en er wordt onderzocht om energie door middel van zonnepanelen op te gaan wekken.

Tot nieuwbouw in Wageningen is besloten na een periode van intensief overleg  tussen FrieslandCampina, Wageningen University  & Research Centre, de Gemeente Wageningen, de Participatiemaatschappij Oost Nederland NV en de Provincie Gelderland. FrieslandCampina gaat de nieuwbouw na realisatie huren en zal zelf circa 16 miljoen euro in het nieuwe R&D centre investeren voor de inrichting.

Hurks Vastgoedontwikkeling B.V. uit Eindhoven zal de nieuwbouw ontwikkelen. Van den Oever, Zaaijer & Partners is de architect en Fokkema & Partners zal het ontwerp van het interieur voor zijn rekening nemen. Beide architectenbureaus waren ook verantwoordelijk voor het ontwerp en de inrichting van het FrieslandCampina Central Office in Amersfoort.