Melk heeft gunstige balans tussen nutriënten en CO2-uitstoot

17 september 2010

Melk scoort beduidend gunstiger dan frisdranken, alcoholische dranken en sojadranken als het gaat om de verhouding tussen de nutriënten voor de mens en de broeikasgassen die nodig zijn om deze drank te produceren. Dit blijkt uit een analyse van onderzoekers uit de Verenigde Staten en Zweden, waarin een soort Life Cycle Analysis (LCA) van dranken is gedaan. De onderzoekers hebben de Nutrient Density to Climate Impact (NDCI) index ontwikkeld. Deze toont het aantal essentiële nutriënten gerelateerd aan de CO2-uitstoot.

Het produceren van voedsel draagt voor een substantieel deel bij aan de uitstoot van broeikasgassen. Het lijkt logisch om te kiezen voor voedsel op basis van planten. Bij het produceren hiervan lijkt minder energie nodig te zijn dan bij het produceren van voedsel op basis van dieren, zoals vlees en zuivel.

Lijkt, want een groep onderzoekers uit Uppsala (Zweden) en Seattle (VS) vonden dat dit te kort door de bocht is. Er is nog te weinig onderzoek gedaan naar verschillende consumptie¬patronen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Er wordt onder andere geen rekening gehouden met de nutriëntendichtheid van het voedsel.

Nieuwe indexering
Om te verschillende producten te kunnen vergelijken, hebben de onderzoekers een Nutrient Density to Climate Impact (NDCI) index ontwikkeld. In het onderzoek werden onder andere de hoeveelheid vitaminen, calcium, vet en eiwitten van de dranken vergeleken met de uitstoot van broeikasgassen. In totaal werden 21 nutriënten in de dranken vergeleken.
Hoe lager het getal op de index, hoe slechter de verhouding nutriënten / milieu. Het NDCI-indexgetal is bepaalde voor: koolzuurhoudend flessenwater, sojamelk, melk, frisdrank, sinaasappelsap, bier en rode wijn.

Resultaten
Koolzuurhoudend water, frisdrank en bier scoren een nul op de index door hun lage nutritionele waarde. Rode wijn had een marginaal betere score van onder de 0,1. Sinaasappelsap en sojamelk doen het beter met respectievelijk 0,25 en 0,28. De NDCI-index van melk is aanmerkelijk beter: 0,54.

De conclusie van de onderzoekers in Food & Nutrition Research Journal is: “Bij toekomstige discussie over hoe we met verandering van ons eetpatroon de klimaatveranderingen kunnen tegengaan, moeten we niet alleen de uitstoot van broeikasgassen in aanmerking nemen, maar ook de nutriëntendichtheid van voedingsproducten.”