Landliebe schakelt voor zijn basismelkproducten om op traditionele veevoeding ‘ohne Gentechnik’

16 juni 2010

Landliebe, het premium-merk van FrieslandCampina in Duitsland, introduceert als eerste in Duitsland een breed basisassortiment melkproducten met het predicaat ‘zonder gentechniek’. Dit betekent dat naast verse melk en UHT-melk vanaf 1 juli 2010 ook Landliebe-producten als natuuryoghurt, slagroom en magere verse kaas (cottage cheese) voorzien zijn van het ’zonder gentechniek’ stempel. Voor room- en yoghurtboter geldt deze toevoeging vanaf 1 augustus 2010. Daarmee is de tweede fase van de geplande omschakeling van het complete basisassortiment van Landliebe een feit. Al in oktober 2008 is Landliebe als eerste in heel Duitsland verkrijgbare melkmerk begonnen alle verse en UHT-melk vrij van GVO1 aan te bieden.

Dankzij de introductie van verse melk van Landliebe zonder gentechniek in 2008, zag Landliebe vorig jaar zijn omzet met meer dan 10 percent stijgen. Dit geeft aan dat er bij Duitse consumenten vraag is naar natuurlijke, veilige en smakelijke zuivelproducten.
Zoals uit actuele enquêtes blijkt, wijst de overgrote meerderheid van de consumenten in Duitsland de toepassing van gentechniek in levensmiddelen af.2 Maar liefst 78 procent is voorstander van een positieve markering van melk, vlees en eieren door middel van het ‘zonder gentechniek’3 stempel.
“Natuurlijkheid, duurzaamheid, geborgenheid en kwaliteit zijn de waarden die Landliebe al jaren het meest geliefde merk voor zuivelproducten in het koelvak maken.4 Voor ons is het dan ook een plicht, dit vertrouwen te bevestigen en aan de vraag van de consument naar natuurlijke, eerlijke producten zonder gentechniek te voldoen. Met deze omschakeling bewijzen we opnieuw dat we duurzaam en consequent realiseren wat we van plan zijn“, aldus Michael Feller, managing director van FrieslandCampina Deutschland.

Traditioneel voedingsconcept
Met de invoering van het traditionele voedingsconcept van Landliebe twee jaar geleden, werd het overgangsproces pas echt mogelijk. Naast krachtvoer bestaat de voeding die Landliebe-boeren hun koeien geven uit gras, koolzaad, lupines, erwten, duivebonen en graan dat uit Duitsland of buurlanden binnen de EU afkomstig is. Het zijn gewassen die gegarandeerd vrij zijn van genetische modificatie ( ‘zonder gentechniek’) . Soja wordt principieel niet aan de dieren gevoerd. In het kader van de actuele innovaties zijn behalve melk nu ook de basismelkproducten van Landliebe als natuuryoghurt, slagroom, cottage cheese en ook room- en yoghurtboter aantoonbaar en gecontroleerd zonder gentechniek geproduceerd.

Apart circuit
Het proces van omschakeling van het basisassortiment van Landliebe bleek qua logistiek en organisatie gecompliceerd te zijn en veel tijd te kosten. Het duurde bijna twee jaar om bij alle stappen in de keten voor alle bestanddelen als culturen of melkpoeder een apart circuit te kunnen garanderen. Ook moesten er binnen deze periode betrouwbare leveranciers worden gevonden, die alle ingrediënten voor de basisproducten vrij van gentechniek aanbieden of hun ingrediënten in eigen beheer produceren. Daarnaast zijn steeds meer Landlliebe-boeren van de voordelen van het traditionele voederconcept overtuigd; een belangrijke voorwaarde om de totale hoeveelheid gentechniekvrije melk voor de talrijke producten van Landliebe te kunnen krijgen. Inmiddels zijn er in de regio’s rond Keulen en Heilbronn ongeveer 1.000 Landliebe-boeren. In Keulen wordt naast de verse en de UHT-melk van Landliebe vanaf nu ook de Landliebe-slagroom gemaakt.

Bronnen
1 GMO betekent “Genetically Modified Organism” (genetisch gemodificeerde organismen)
2 Emnid, 2009
3 forsa, 2009
4 Brigitte communicatieanalyse, mei 2010