Eerste transparantiesysteem in zuivel beschikbaar voor consumenten

7 mei 2010


Inzicht krijgen in de herkomst van voedingsmiddelen is een groeiende wens bij de Nederlandse consument. Zeker bij natuurlijke producten zoals zuivel is transparantie van belang. FrieslandCampina Dagvers introduceert daarom als eerste in de Nederlandse zuivel een transparantiesysteem om voor consumenten inzichtelijk te maken waar de melk vandaan komt. Dit systeem is van toepassing op alle producten in het Campina Boerenland assortiment. Via een code op de verpakkingen is te achterhalen welke boer onder meer de melk heeft geleverd die in dat specifieke product verwerkt is. 130 Nederlandse biologische FrieslandCampina-melkveehouders leveren de melk voor Campina Boerenland. Voor het merk Campina betekent dit systeem een belangrijke stap naar verdergaande openheid in de herkomst van zuivel. De mogelijkheden worden onderzocht om deze tool op termijn ook bij andere Campina-producten toe te passen.

Op alle Campina Boerenland producten staat vanaf deze week het logo ‘ontdek de herkomst’. Dit geeft aan dat de herkomst van de zuivel in dat betreffende product te achterhalen valt. Door op www.campina.nl de code op de verpakking in te voeren, is te zien waar de melk vandaan komt die voor dat Campina Boerenland-product is gebruikt. De internetapplicatie verwijst terug naar een van de melkveehouders bij wie de melk vandaan komt die in de verpakking zit. In één rit van een melkophaalauto wordt de melk van diverse boeren opgehaald om te verwerken tot de zuivelproducten van Campina Boerenland. Een groot deel van de biologische FrieslandCampina-veehouders presenteren zichzelf op de website en vertellen het verhaal van hun melkveebedrijf. Op deze manier informeert Campina Boerenland de consument over de herkomst van de melk.

Open dagen
Naast deze nieuwe internettoepassing kunnen consumenten ook bij Campina-boeren een kijkje nemen. Het hele jaar door organiseren Campina-boeren open dagen op hun bedrijf, die worden aangekondigd op www.campina.nl. En op Tweede Pinksterdag (24 mei) is er de Campina Open Boerderijdag; op 65 boerderijen in het hele land is iedereen dan welkom.
Tijdens de door Biologica georganiseerde ‘Lekker naar de boer’ biologische open dagen op 12 en 13 juni kan een twintigtal Campina Boerenland-melkveehouders door de consument worden bezocht.

15 miljoen liter meer biologische zuivel
Alle Campina Boerenlandproducten worden gemaakt van biologische melk van FrieslandCampina boeren in Nederland. De vraag van Nederlandse consumenten naar biologische zuivel groeit gestaag. Met de overgang naar 100% biologische melk die verwerkt wordt in de hele Campina Boerenland reeks, stijgt de consumptie van biologische zuivel in Nederland met 15 miljoen liter. Dit is ruim 10 procent van alle biologische melk die biologische veehouders in Nederland produceren.
Campina Boerenland is gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten en geproduceerd zonder kunstmatige toevoegingen. De koeien krijgen biologisch voer, geproduceerd zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Bovendien staan ze in de zomerperiode gegarandeerd in de wei, hebben ze in de winter in de stal meer ruimte en krijgen ze geen preventieve antibiotica toegediend.