Nieuw manifest zuivel tegen voedingsprofielen

6 maart 2010


De Europese zuivelindustrie heeft nog steeds grote bezwaren tegen de geplande invoering van de Europese voedingsprofielen. Deze profielen houden geen rekening met het totale dieet van de consument en zijn te discriminerend tegenover zuivelproducten. Dit stelt de Europese bond van zuivelverwerkers EDA.

De Europese Commissie is al jaren bezig met het opstellen van de voedingsprofielen, met voorwaarden voor maximale hoeveelheden vetten, verzadigde vetten en transvetzuren. Alle verwerkte producten moeten voldoen aan de profielen. In diverse delen van de voedingsindustrie is grote ongerustheid over de voedingsprofielen. Omdat er relatief veel vet in zuivel aanwezig is, worden producten met zuivel extra zwaar getroffen. Als producten niet aan de voedingsprofielen voldoen, mogen ze namelijk geen gezondheidsclaim voeren

Uitzonderingspositie
Het is echter nog niet zeker dat de voedingsprofielen ook daadwerkelijk worden ingevoerd. De EDA vindt dat zuivelproducten een speciale positie moeten krijgen, mochten de profielen er daadwerkelijk komen. Zij voelt zich gesteund door de Europese voedselautoriteit Efsa. Die zou hier in 2008 al op gewezen hebben. Met een dergelijke speciale positie kan zuivel worden aangemerkt als onderdeel van een gezond totaaldieet.

De EDA vreest echter dat bij voedingsprofielen elk voedingsmiddel van zichzelf moet voldoen aan een uitgebalanceerde nutriëntensamenstelling. Als dat zo is, dan lijkt zuivel het moeilijk te krijgen.

Zuivel bevat dan wel verzadigde vetten, maar ook veel onmisbare onverzadigde vetten, stelt de EDA. Ook zegt de bond dat lang niet alle verzadigde zuivelvetten ongezond zijn. Zuivel zou bovendien helpen om op stabiel gewicht te blijven én het risico op chronische ziekten zoals diabetes beperken.