DMV-Fonterra Excipients koopt activiteiten Domo Pharma van FrieslandCampina

31 december 2009


DMV-Fonterra Excipients, de 50%-50% joint venture voor farmaceutische draagstoffen van Koninklijke FrieslandCampina en Fonterra, zal per 1 maart 2010 de activiteiten in farmaceutische lactose overnemen van FrieslandCampina Domo. Door de overname wordt het distributienetwerk uitgebreid, neemt de deskundigheid verder toe en worden ook de sourcing- en R&D-activiteiten versterkt. Zo kunnen internationale klanten nóg beter worden voorzien van niet-actieve ingrediënten voor medicijnen zoals tabletten en inhalatoren. De nieuwe combinatie heeft een jaarlijkse omzet van ca. EUR 120 miljoen.

Samen hebben de twee ondernemingen meer dan 100 jaar ervaring in de levering van draagstoffen aan de farmaceutische industrie. Ook hebben ze allebei een solide klantenbestand opgebouwd dat wordt bediend vanuit de eigen productielocaties. Productie van DMV-Fonterra Excipients vindt plaats in Europa en Nieuw-Zeeland en FrieslandCampina Domo Pharma beschikt over productiefaciliteiten in Europa. Beide bedrijven brachten als een van de eerste inhalatielactose op de markt, dat gebruikt wordt voor inhalatiemedicijnen.

Delen van technologie en ervaring
“Met deze transactie onderstrepen FrieslandCampina en Fonterra de gezamenlijke ambitie om met de joint venture DMV-Fonterra Excipients hun activiteiten in farmaceutische draagstoffen verder te ontwikkelen”, aldus Frans Visser, COO bij FrieslandCampina en verantwoordelijk voor de business group Ingredients.
De synergievoordelen op langere termijn worden bereikt door het verbeteren van de gemeenschappelijke basis van de nieuwe combinatie. Dit omvat: de technologie en ervaring met de productie van farmaceutische lactose; de voor innovaties, formules en toepassingen noodzakelijke know how; de gezamenlijke deskundigheid met betrekking tot kwaliteitsystemen voor de productie van farmaceutische ingrediënten. De nieuwe combinatie biedt een bredere basis voor toekomstige investeringen om zo nog beter aan de wensen van de klant te kunnen voldoen. “Zowel de aandeelhouders als de klanten van Fonterra en FrieslandCampina zullen profiteren van de synergievoordelen,” zegt Andrei Mikhalevsky, Fonterra’s Managing Director voor Ingredients.

Continuïteit voor de klanten
“Na de integratie zullen DMV-Fonterra Excipients en Domo Pharma hun klanten op hun eigen succesvolle manier en met hun eigen bekende productseries blijven bedienen. Betrouwbaarheid en continuïteit blijven voor de klanten dus gegarandeerd. En dat is in de wereldwijde farmaceutische industrie absolute noodzaak”, aldus Herman Ermens, CEO van DMV-Fonterra Excipients. De Domo-activiteiten op het gebied van lactose voor kindervoeding blijven bij FrieslandCampina Domo.

De totale waarde van de transactie is EUR 52,5 miljoen (NZD 106 miljoen), gelijkelijk verdeeld over beide joint venture partners. De transactie heeft betrekking op de formules, de marketing, de verkoop- en distributiekanalen en het gebruik van de naam Domo voor farmaceutische draagstoffen. De FrieslandCampina-locaties die momenteel produceren voor Domo Pharma en DMV-Fonterra Excipients zullen beide merken ook in de toekomst blijven bedienen. Het aantal werknemers zal door de transactie niet veranderen.

De transactie is onderhevig aan goedkeuring van de betrokken instanties. De vertegenwoordigende organen van de werknemers zijn geïnformeerd.