Veertig jaar kant-en-klare zuiveldesserts in Nederland

25 november 2009


Nederlanders, toch zuiveleters en –bereiders bij uitstek, kopen nu al 40 jaar kant-en-klare zuiveldesserts. Want sinds 1970 maakt Mona al kant-en-klare zuiveldesserts, ‘toetjes’ zoals Nederlanders die noemen. In die veertig jaar is Mona uitgegroeid tot het grootste toetjesmerk van Nederland. Dagelijks staan er in Nederland bijna 250.000 van op tafel. Dat is ruim 90 miljoen per jaar. Daarmee zijn Nederlanders, dankzij Mona, de grootste zuiveltoetjeseters ter wereld.

Mona, een van de merken van FrieslandCampina op de Nederlandse markt, werd bekend met onder andere de griesmeelpudding met rode saus, zowel in familieverpakking als in portieverpakking. Dit dessert heeft Nederlanders aan de ‘toetjes’ geholpen. Na al die jaren zijn de puddingen nog steeds de favoriet van veel Nederlanders. Ook kent bijna iedereen het ‘Toetje van de Maand’. Sinds 1993 heeft Mona al meer dan 150 soorten van deze toetjes gemaakt. Het meest populaire ‘Toetje van de Maand’ in een jaar wordt uitgeroepen tot ‘Toetje van het Jaar’ en is daarna een jaar lang onderdeel van het assortiment.

De beginjaren van Mona
Toen in 1970 de eerste Mona-toetjes werden geïntroduceerd, was de keuze nog beperkt: vruchtenyoghurt, Bulgaarse yoghurt en sour cream. Maar al snel werd het assortiment uitgebreid. In 1971 kwam er Mona vla. In 1973 werden de eerste Mona-puddingen geïntroduceerd: vanille, chocolade en hopjes. Door Mona gingen Nederlanders minder zelf zuiveldesserts maken, maar kant-en-klaar kopen. De belangrijkste succesfactoren van Mona zijn en waren het gemak, de verrassing en het feestelijke karakter. En de toetjes waren nog lekker ook!
Mona is niet alleen de bedenker van nieuwe lekkere desserts, maar ook van het woord ‘toetje’, omdat Nederlanders traditioneel yoghurt of vla eten na de warme maaltijd. Onder andere door de reclames met Ted de Braak (Doe eens een Mona Toetje na).

Kijk ook op de webstite van mona