Met nieuwe ingrediënten beter inspelen op consumentenwensen

16 november 2009


Welke eisen stellen consumenten aan voedingsmiddelen, zoals soepen, sauzen, desserts, dranken en bakkerijproducten? Dat is de vraag waarop de business group Ingredients van FrieslandCampina inspeelt, die wereldwijd ingrediënten levert aan producenten van voedingsmiddelen. Tijdens de internationale vakbeurs Food Ingredients Europe, van 17 tot en met 19 november in Frankfurt, toont FrieslandCampina een aantal nieuwe toepassingen voor ingrediënten. Daarmee kunnen producenten van voedingsmiddelen hun producten een betere structuur geven, het vetgehalte verlagen en volstaan met minder toevoegingen.

Internationale producenten van dagelijkse voeding en speciaalvoeding vinden in de wereldwijd opererende business group Ingredients van FrieslandCampina diverse werkmaatschappijen, die elk hun eigen specialiteit hebben, bijvoorbeeld met ingrediënten die onder meer voedingsmiddelen verstevigen, structuur geven, opschuimen en verrijken. De bundeling en kennisdeling van diverse werkmaatschappijen in één business group Ingredients zorgt voor meer innovatieve kracht, een grotere productiecapaciteit, meer flexibiliteit en klantrelaties in alle delen van de wereld. De business group Ingredients van FrieslandCampina realiseerde in 2008 een jaaromzet van 1.372 miljoen euro.

FrieslandCampina DMV zet op de FiE twee ingrediënten in de schijnwerpers: Textrion PROGEL 800 (zorgt voor een mooie structuur van kwark en yoghurt), , Hiprotal 60MP (een gezonde vetvervanger op basis van wei die toegepast wordt in onder andere roomkaas en yoghurt). Bovendien verzorgen Ellen Ertman, researcher Nutrition, en Hans Zijlstra, Manager R&D Application Development, op de openingsdag over resp. de specifieke kenmerken van toepassing van Vivinal GOS en Hiprotal 60MP een lezing.

FrieslandCampina Kievit presenteert zich op de FiE met haar hoogwaardige ingrediënten die waarde toevoegen aan onder andere bakkerijproducten, dranken, soepen en sauzen en kindervoedingen. De gesproeidroogde en geëncapsuleerde ingrediënten van FrieslandCampina Kievit geven in deze applicaties bijvoorbeeld een romige smaak, een betere houdbaarheid, verlagen kosten in het productieproces of voegen gezondheid toe met nutritionele oliën, zoals ARA en DHA.

Binnen de Vana-Crema productrange van Kievit, is het uit zonnebloemolie ontwikkelde ingrediënt Vana-Crema 78D genomineerd voor de Food Ingredients Excellence Award. Vana-Crema 78D is een ingrediënt voor toepassing in hartige applicaties, zoals soepen en sauzen. Opmerkelijk is dat het gehalte verzadigd vet  met maar liefst 80 procent verminderd wordt, met behoud van een uitstekende smaak.

Satro is dé expert voor ontwikkeling, productie en verkoop van gesproeidroogde samengestelde ingrediënten voor de voedings- en vendingindustrie. Op de FiE presenteert Satro haar nieuwste samengestelde ingrediënten, waarmee het aantal E-nummers in zuivelrecepturen vermindert. Hiervoor hebben de levensmiddeltechnologen van SATRO compounds ontwikkeld met natuurlijke kleurstoffen op basis van natuurlijke grondstoffen voor brede toepassing in de zuivelindustrie. Voor de “clean-label”-zuivelproducten biedt het Satro Dairy-productenprogramma compounds die bijvoorbeeld geen conserveringsmiddelen of gelatine bevatten. Voor klantspecifieke toepassingen wordt bij Satro in Lippstadt een passend compound ontwikkeld, waardoor zuivelproducten in de toekomst nog ‘natuurlijker’ smaken. Onder het motto “Simplify your business with SATRO compounds” presenteert Satro op de FIE de nieuwe “clean-label” compound-concepten aan het geïnteresseerde publiek.

De Food ingredients Europe 2009 is hét platform voor iedereen die actief is in de wereld van ingrediënten voor specifieke toepassingen in voeding en farmaceutische producten. Producten en afnemers ontmoeten elkaar en nemen kennis van de nieuwste ontwikkelingen wereldwijd.