Verzadigde vetten in melk niet slecht voor gezondheid

8 oktober 2009


Er is geen overtuigend bewijs voor de schadelijke effecten van verzadigde vetzuren uit melk op de gezondheid. Dit is de belangrijkste conclusie van wetenschappers tijdens een recent congres in Kopenhagen over verzadigde vetten. De internationaal bekende wetenschappers waren bijeen gekomen om de laatste onderzoeksresultaten op het gebied van de effecten van melk op de gezondheid te bespreken.

Het congres was georganiseerd door de EDA (European Dairy Association) en de DDB (Danish Dairy Board). Recent onderzoek laat zien dat bepaalde verzadigde vetzuren uit melk juist gezondheidsneutrale of positieve effecten hebben.

Verzadigde vetten niet over één kam scheren
De wetenschappers op het congres betoogden dat er geen reden is om verzadigde vetten als één groep te beschouwen. Er is meer onderzoek nodig om op de juiste gronden advies te geven over beleid met betrekking tot verzadigde vetten. In dit kader, zo kwamen de wetenschappers op het congres overeen, moet men dan ook erg voorzichtig zijn met voorstellen voor een belasting op vet, zoals de overheid in Denemarken aan het voorbereiden is.

EDA vindt zuivel belangrijk voedsel
Volgens de EDA zijn zuivelproducten een belangrijk onderdeel van een gezond en evenwichtig eetpatroon. Zuivel bevat vele mineralen en vitaminen en hoogwaardige eiwitten. Zuivel is méér dan melkvet en meer dan verzadigd vet. Het bevat een grote verscheidenheid aan vetzuren. De EDA is dan ook blij dat de laatste wetenschappelijke onderzoeken de EDA-visie ondersteunen laten zien dat de effecten van sommige verzadigde vetzuren gunstig zijn voor de gezondheid.