Nieuwe fabriek FrieslandCampina Domo en Warrnambool Cheese & Butter Factory in Australië geopend

27 mei 2009Inspelen op stijgende marktvraag naar galacto-oligosachariden

Het Nederlandse FrieslandCampina Domo en het Australische Warrnambool Cheese & Butter Factory hebben vandaag in Allansford, Australië, de fabriek van Great Ocean Ingredients officieel geopend. Great Ocean Ingredients is een 50/50 joint venture tussen de beide ondernemingen Met de bouw van de nieuwe fabriek kan FrieslandCampina Domo blijven voldoen aan de toenemende vraag naar prebiotische galacto-oligosachariden. Deze worden vermarkt onder de merknaam Vivinal GOS en gebruikt in kindervoeding, zuivelproducten en dranken.

De nieuwe fabriek is geopend in aanwezigheid van de Australische minister van Plattelandsontwikkeling van de staat Victoria, de Nederlandse honorair consul, vertegenwoordigers van de directie van FrieslandCampina en Warrnambool Cheese & Butter Factory (WCB) en het lokale bedrijfsleven.

De totale investering van FrieslandCampina bedraagt 18,5 miljoen euro. De productiecapaciteit van Great Ocean Ingredients levert 15.000 MT aan Vivinal GOS op. Great Ocean Ingredients zal aan 25 personen werk bieden.

De joint venture is in juli 2007 opgericht. In de nieuwe fabriek worden grondstoffen van Warrnambool Cheese & Butter Factory, wiens fabriek naast de nieuwe fabriek van Great Ocean Ingredients gelegen is, verwerkt tot nutritionele en functionele ingrediënten, zoals Vivinal GOS. Hierbij wordt gebruik gemaakt van nieuwe innovatieve technologieën, gebaseerd op de expertise in de productie van hoogwaardige ingrediënten van FrieslandCampina. FrieslandCampina Domo vermarkt de ingrediënten vanuit Australië naar afnemers in de voedingsmiddelenindustrie in hoofdzakelijk Zuidoost-Azië, China en Amerika.

“We zijn erg blij met deze nieuwe fabriek, waardoor we kunnen blijven voldoen aan de stijgende marktvraag naar het prebiotische ingrediënt Vivinal GOS. Daarnaast kunnen we onze klanten, met twee productiefaciliteiten voor Vivinal GOS, betere bevoorradingsgaranties bieden”, verklaart Roelof Joosten, managing director FrieslandCampina Domo. “Met de nieuwe fabriek onderstreept FrieslandCampina Domo haar strategie om haar positie als wereldwijde speler op het gebied van toegevoegde waarde producten te verstevigen.”

“Great Ocean Ingredients past perfect in de groeistrategie van WCB,” aldus Frank Davis, voorzitter van de directie van WCB. “Met de grondstoffen van WCB kan Great Ocean Ingredients waarde toevoegen aan de weistroom uit het bestaande fabricageproces op onze fabriek en een geavanceerd, hoogwaardig exportproduct creëren.”

Vivinal GOS
Vivinal GOS is een prebiotisch ingrediënt rijk aan galacto-oligosachariden die een positief effect hebben op de darmflora. Dit zogenoemde prebiotische effect heeft onder andere een gunstige invloed op de weerstand. Vivinal GOS heeft een GRAS (generally recognised as safe) erkenning voor gebruik in onder andere kindervoeding, zuivelproducten en dranken.

Over FrieslandCampina Domo
FrieslandCampina Domo is een werkmaatschappij van FrieslandCampina. FrieslandCampina Domo ontwikkelt, produceert en verkoopt voornamelijk op wei en melk gebaseerde kwaliteitsingrediënten. Deze worden wereldwijd geleverd aan kindervoeding-, medische, celvoeding- en farmaceutische bedrijven. Bovendien produceert FrieslandCampina Domo halffabricaten en kindervoeding in bulk- en consumentenverpakking voor de kindervoedingsindustrie. FrieslandCampina Domo heeft productielocaties in Bedum, Borculo, Beilen, Dronrijp en Workum in Nederland en in Delhi, Amerika. FrieslandCampina Domo heeft verkoopkantoren in Nederland (hoofdkantoor), Maleisië, Amerika, Groot Brittannië en een wereldwijd netwerk van agenten en distributeuren.

Over Warrnambool Cheese and Butter Factory
Warrnambool Cheese and Butter Factory is één van de grootste melkverwerkende bedrijven in Australië, en het enige zuivelbedrijf dat op de Australian Stock Exchange genoteerd staat. Warrnambool Cheese and Butter Factory, dat is opgericht in 1888, betrekt haar melk uit een aantal van de meest productieve zuivelgebieden van Australië. Warrnambool Cheese and Butter Factory produceert kwalitatief hoogwaardige melkproducten zoals kaas, boter, verse melk, melkpoeder, wei-eiwitconcentraten en room voor bedrijven in Australië en exportmarkten.