Koe met een naam geeft meer melk

11 februari 2009


Een beetje individuele aandacht doet ook bij koeien wonderen. Dat blijkt uit onderzoek van Catherine Douglas and Peter Rowlinson van de Britse Newcastle University.

Melkveehouders die hun koeien namen geven en ze behandelen als een individu, zien dan terug in de melkproductie van de dieren. Een koe waar veel individuele aandacht aan wordt geschonken, produceert op jaarbasis bijna 300 liter melk extra.
De resultaten zijn gepubliceerd op het online medium Anthrozoos. “Net al mensen, reageren koeien op een ‘personal touch’. Door wat persoonlijke aandacht voelen ze zich beter en zijn ze meer relaxed”, aldus Catherine Douglas. De studie is een bevestiging van wat veel melkveehouders al weten: aandacht schenken aan koeien is niet alleen goed voor het welzijn van de dieren, de koeien presteren uiteindelijk ook beter. “